De bovenkant wordt gezaagd. Foto: Wilma Fransen
De bovenkant wordt gezaagd. Foto: Wilma Fransen

Erfgoed Klusbrigade verricht de laatste
werkzaamheden binnen aan monument

WINTERSWIJK - Er is hard gewerkt aan het monument voor de 96 Winterswijkse oorlogsslachtoffers in de afgelopen week. Deze keer is er niet alleen in Winterswijk in de werkloods van de Erfgoed Klusbrigade grote vooruitgang geboekt. Ook op het Mevrouw Kuipers-Rietbergplein, waar het monument op 31 maart onthuld wordt, is hard gewerkt. Daar is men begonnen met het graven van de sleuf op de plek waar straks het fundament van het monument in de grond verdwijnt. Helaas is men gestuit op heel oude leidingen die jaren geleden veel te ondiep gelegd zijn. Het wordt nog goed nadenken, want er moet wel een oplossing voor gevonden worden.

In de werkloods in Winterswijk wordt intussen ook stevig doorgewerkt. De laatste stenen worden gemetseld en de laatste metselprofielen verwijderd. Nu is het moment aangebroken dat er specifiek vakmanschap en materieel ingehuurd moet worden. De bovenkant van het monument moet in model gezaagd worden. Dat wordt door een boor-en zaagbedrijf uit Aalten gedaan. "Je mag best weten dat ik het heel spannend vond," vertelt de jonge zager. "Je moet met een groot recht zaagblad een gebogen lijn zagen."

"Het mag dan spannend voor hem geweest zijn, je ziet aan het goede resultaat dat hij een vakman is", aldus de mensen van de Erfgoed Klusbrigade
Het volgende hoofdstuk is aangebroken. De twee, nu nog losse muurdelen van het monument, moeten van de grond getild worden. Om de beurt gaat de voorkant een stukje omhoog, dan de achterkant, dan weer voor en weer achter. De twee muurdelen worden langzaam opgekrikt tot ze op de goede hoogte van de grond staan zodat ze vervoerd kunnen worden.

Dan is het weer de beurt aan de timmermannen. Er moeten grote stabilisatie jukken gemaakt worden. Deze moeten ervoor zorgen dat de muurdelen niet kunnen kantelen tijdens het vervoer naar zijn standplaats. Er mogen geen stenen beschadigen, dus wordt er beschermend materiaal tussen de jukken en de muur gezet.

Het Monument 2020 ter nagedachtenis aan de 96 slachtoffers die in de periode 1940/1945 zijn gevallen, is nu klaar om naar zijn standplaats vervoerd te worden.