Leerlingen Gerrit Komrij College volgden masterclass Duurzaamheid. Foto: PR
Leerlingen Gerrit Komrij College volgden masterclass Duurzaamheid. Foto: PR

Leerlingen GKC volgden masterclass Duurzaamheid

WINTERSWIJK - Afgelopen donderdag 6 maart waagden leerlingen van de vijfde klas van het vwo van het Gerrit Komrij College zich aan een uitdagend thema: duurzaamheid. In het bijzonder duurzaamheid in Winterswijk en wat je er als inwoner van Winterswijk zelf mee kan doen. In een Masterclass die de hele dag duurde kwamen onderwerpen als de energietransitie, klimaat, alternatieve energiebronnen, minder of geen vlees eten aan bod. Het doel: de leerlingen prikkelen na te denken over hún bijdrage aan de energietransitie en een duurzaam Winterswijk.

Door Sander Damen

De masterclass werd in opdracht van de school verzorgd door Darel Education, een organisatie die tot doel heeft de kennis en het maatschappelijk draagvlak rond de noodzaak, urgentie en potentiële maatregelen voor het bestrijden van klimaatverandering te bevorderen.

Specialisten uit de praktijk
"We hebben daar bewust voor gekozen", licht docente scheikunde Marieke Hogeboom toe. "Natuurlijk kan ook een van onze docenten het thema bespreken, maar we denken dat deze vorm waarin de diverse aspecten van duurzaamheid belicht worden door specialisten uit de praktijk waaronder een geoloog en een petrochemicus inspirerender werkt."
De masterclass bestond uit een aantal presentaties, groepsgesprekken en discussies en een debat. De dag begon met een toelichting van wethouder Zomer en beleidsambtenaar Westerdiep op het Winterswijkse speerpunten betreffende duurzaamheid. Na die toelichting volgden de modules van de masterclass. Om de urgentie van het klimaatprobleem te illustreren werd een spel gedaan met de zogenoemde 'Klimaatklok', die onder meer in het televisieprogramma Zembla te zien was. "Leerlingen moesten onder druk van de aftellende klok oplossingen voor het klimaatprobleem bedenken", aldus Hogeboom. "Het maakte de urgentie van het probleem inzichtelijk."

Debat: tegenstrijdige belangen
Aan het eind van de dag was kennis gedeeld over onderwerpen als de energietransitie, duurzame mobiliteit, biodiversiteit, intensieve veehouderij en landbouw, de gevolgen van klimaatbeleid voor boeren, CO2 productie, weerstand bij duurzaam beleid, stikstof, de klimaatwet, technische mogelijkheden en oplossingen en andere aan duurzaamheid gerelateerde onderwerpen.
De dag werd afgesloten met een debat waarin de opgedane kennis gebruikt werd. In het debat kregen leerlingen rollen toegewezen als vertegenwoordiger van de gemeente, een bedrijf of een energieleverancier, bewoner van een nieuwbouw wijk, bewoner van een bestaande woning of 'ruziemaker'. Uit dat debat bleek hoe moeilijk het is er samen uit te komen als er sprake is van tegenstrijdige belangen.
"Het was een leerzame dag waarin de energietransitie op een moderne en begrijpelijke manier belicht is en waarin duidelijk werd dat het een complex probleem is dat ook al gevolgen heeft voor Winterswijk. Wij hoorden bijvoorbeeld dat het met de natuur bossen in Winterswijk niet goed gaat," aldus Hogeboom. "Door de zeer droge zomers gaan veel bomen nu dood, vooral de beuken hebben het erg moeilijk. Ons doel leerlingen bewust te maken van de energietransitie en de bijbehorende klimaatproblemen én ze te inspireren er over na te denken welke rol zij bij de oplossing kunnen spelen, is denk ik wel behaald."

Duurzaamheid in Winterswijk centraal op GKC. Foto: PR