Martijn Rouwhof:
Martijn Rouwhof: "Het contact met leerlingen is het leukste van het vak." Foto's: Miriam Szalata

'Het meest

belangrijk is dat je als leerkracht weet wie in je klas zit'

Meelopen met meester Martijn Rouwhof

Door Miriam Szalata

BORCULO - Hoe is het om in het basisonderwijs te werken? En is het misschien een baan voor jou? Basisscholen in de Achterhoek en Liemers openen op 17 maart hun deuren zodat iedereen vrijblijvend een kijkje kan nemen. Leerkracht Martijn Rouwhof geeft alvast een voorproefje.

Het is deze woensdag om 7.45 uur nog erg rustig op basisschool Kiezel en Kei in Borculo. De werkdag van Martijn Rouwhof is net begonnen. De leerkracht van groep 8 heeft ongeveer een half uur tijd om de lesdag voor te bereiden. Met een kop koffie in de hand neemt hij door wat zijn duo-collega een dag eerder heeft gedaan toen hij ouderschapsverlof had. Collega's die binnenvallen met een vraag of probleem helpt hij op weg.

Hij maakt printjes van lesstof. "We besteden vandaag extra aandacht aan begrijpend lezen. Bij de halfjaarlijkse cito toets was opgevallen dat het veel kinderen niet lukte om woorden in te vullen in de zogeheten gatentekst."

8.15 uur. De eerste kinderen druppelen binnen. In het kwartiertje inloop kunnen ze zelf uit opdrachten kiezen. Zo wordt de overgang van thuis naar school geleidelijker. Een meisje sleutelt aan een mobieltje, iets waar de groep een dag eerder mee was begonnen en waar ze graag in haar vrije kwartiertje mee verder wil.

'Je hebt

autonomie,

je kunt je eigen

draai geven

aan de

lesmethodes

en zelf bepalen

hoe je het

aanbiedt'


8.30 uur. De klas lijkt maar niet vol te stromen. Waar is iedereen? "Twee leerlingen uit groep 8 geven elke dag beweegles (Beweegwijs) op het schoolplein aan andere kinderen, toevallig vandaag aan de eigen klasgenoten", legt Rouwhof uit.

8.45 uur. Beweegwijs is afgelopen. Alle kinderen schuiven aan hun tafeltje. Normaal telt de klas van meester Martijn veertien kinderen, maar door ziekte zijn het er vandaag twee minder. "Een kleine klas", beaamt hij. "Dat komt doordat groep 8 geen combinatieklas is. Gemiddeld zijn de klassen hier twintig leerlingen groot." Zo'n kleine groep is vast een stuk meer ontspannen werken dan een grote? Het lijkt Rouwhof niet zo heel veel uit te maken. "Het ligt aan de klas. Eigenlijk is een groepsgrootte van maximaal 25 leerlingen met meest ideale plaatje. Zo kun je alle leerlingen optimaal aandacht geven. Of de leerlingen dan in gecombineerde groepen of in homogene groepen zitten, maakt geen verschil."
Hij begint zijn les met 'de vraag van de dag'. Daarmee test hij of de kinderen de lesstof van vorige week goed hebben opgepikt. Deze keer draait de vraag om het scheidbaar werkwoord 'binnenkomen'. Terwijl de kinderen met zinnetjes 'binnen' en 'komen' zo ver mogelijk uit elkaar te zetten, oefent Rouwhof haast spelenderwijs nog meer grammatica.

De kinderen hebben er lol in, zijn leergierig en luisteren aandachtig naar hun meester die een en al rust en geduld uitstraalt. Als ze tweetallen hebben gevormd, is het tijd om aan de slag te gaan met de 'gatentekst'. De eerste zin behandelen ze klassikaal, daarna gaan ze zelf aan het werk. Rouwhof schuift hier en daar aan bij kinderen die moeite hebben met de tekst. Sommige duo's zijn iets sneller dan andere, en mogen dan werken aan hun projectje. Ze knippen teksten uit kranten en maken hun eigen tijdschrift, aangevuld met zelfgeschreven verhalen. Soms is het even spitsuur bij meester Martijn als er meer kinderen bij hem staan met een vraag. Iedereen moet wel netjes op z'n beurt wachten.

Als om 9.45 uur de groep naar buiten gaat en het lokaal leeg is, vertelt Rouwhof dat hij inmiddels al twaalf jaar voor de klas staat. "Het verveelt op zich niet", zegt hij. "Natuurlijk zijn er wel dingen die ik anders zou willen, zoals carrière-perspectief. Dat is er nu niet echt. Je bent leerkracht of directeur. Je kunt je wel specialiseren als taalcoördinator of op het gebied van rekenen. Maar het zou mooi zijn als je meer stappen kunt maken."
Rouwhof heeft zijn opleiding gedaan aan Iselinge Hogeschool. "Het kleinschalige van de opleiding vond ik erg prettig. Je hebt er niet van die volle collegezalen, waar dan iemand voor staat. Het persoonlijke contact vond ik erg prettig. De eerste twee jaar heb ik wat gefreeweeld, vanaf het derde jaar ben ik er vol voor gegaan. Toen vond ik het echt leuk."
Wat maakt werken in het onderwijs zo leuk? "Je hebt autonomie, je kunt je eigen draai geven aan de lesmethodes en zelf bepalen hoe je het aanbiedt. Het leukste is het contact met de leerlingen. Dat vind ik het belangrijkste aspect van het vak: dat je als leerkracht weet wie je in je klas hebt zitten. Ik zie het als meer waardevol als een leerkracht een kind vraagt wat het in het weekend heeft gedaan, dan al die mooie verhalen over wat de school heeft aan te bieden aan bijvoorbeeld plusklassen. Het kind doet er toe en niet het middel!"

Om 10.15 uur komen de kinderen weer binnen. Rouwhof staat weer voor de klas. Er staat rekenen op het programma.

KADER: Open Scholen Dag
Op 17 maart openen vijftig basisscholen in de Achterhoek en Liemers tussen 9.00 uur en 11.00 uur hun deuren zodat iedereen vrijblijvend kan ontdekken hoe het is om in het onderwijs te werken.

Het lerarentekort speelt ook in de Achterhoek en Liemers. De prognoses laten zien dat het tekort in 2024 in deze regio oploopt tot 44 fulltime leerkrachten. De basisscholen in de regio trekken samen met Iselinge Hogeschool, de pabo in Doetinchem, op om dat aan te pakken.
Onder de noemer Open Scholen Dag promoten ze het werken in het onderwijs. De bezoeker kan tijdens deze ochtend een kijkje in de groepen nemen, spreken met leerkrachten, schoolopleiders, directeuren, stagiaires of lerarenondersteuners. De deelnemende basisscholen werken samen in Opleiden in School, Partnerschap Oost-Gelderland. Zij zijn verbonden als opleidingsscholen aan Iselinge Hogeschool.
Aansluitend aan de Open Scholen Dag is er op 2 april een open avond op Iselinge Hogeschool. Geïnteresseerden kunnen zich tijdens deze avond laten informeren over hoe je leerkracht of pedagogisch educatief professional/lerarenondersteuner kunt worden.

Op www.openscholen.nl staat een interactieve kaart met de locaties van de deelnemende scholen en een mogelijkheid tot aanmelden.

Martijn Rouwhof voor zijn klas, groep 8 van basisschool Kiezel en Kei in Borculo.