Volle bak tijdens de bijeenkomst over het SKB. Foto:Clemens Bielen
Volle bak tijdens de bijeenkomst over het SKB. Foto:Clemens Bielen

Overweldigende belangstelling voor
bijeenkomst Stichting Behoud SKB

Santiz grote afwezige in
De Storm

WINTERSWIJK - Op woensdag 4 maart vond de tweede grote bijeenkomst plaats van de Stichting Behoud van het SKB met als thema: kan het ook anders? Stichting Behoud SKB is ten strijde getrokken tegen plannen van de bestuurders van ziekenhuisorganisatie Santiz, die vooralsnog niet te kennen hebben gegeven, dat ze afzien van een verdere (juridische) fusering van Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk en het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem.

Door Clemens Bielen

Diverse sprekers gaven vanuit hun achtergrond, kennis en ervaring hun visie op de voorgenomen stappen van Santiz, die volgens Stichting Behoud SKB niet zullen leiden tot de uitgangspunten van de ingezette fusie: twee volwaardige, gelijkwaardige basisziekenhuizen in Doetinchem en Winterswijk.
De bekritiseerde tegenpartij Santiz wilde op deze avond niet de discussie aangaan en was ook niet met een luisterend oor zichtbaar aanwezig.

De bijeenkomst kende een emotioneel begin met een interview van twee ouderparen, uit Meddo en Ruurlo, met kinderen, die sterk afhankelijk zijn van medische zorg. Een illustratie van het belang van patiëntenzorg, die gebruik maakt van korte lijnen, een vertrouwde omgeving en een korte afstand.

Oost West …thuis best
Daarna benadrukte burgemeester Bengevoord, dat het geen strijd is tussen Oost en West Achterhoek: "Ik gun Doetinchem zijn ziekenhuis, maar ik gun ook Winterswijk een gelijkwaardig basisziekenhuis. Hij toonde zich strijdvaardig: "Wie er nu beslist over het ziekenhuis, daar heb ik nog geen antwoord op gekregen, maar het ziekenhuis is geen koekjesfabriek, het is iets wat ons allemaal raakt, het ziekenhuis is van ons allemaal en we willen meedenken. Wij laten niet over ons beslissen, dat laten we niet gebeuren."

IC-afdeling voldoet aan de eisen
Vanuit de beroepsgroep zelf gaf huisarts Jaap Brenninkmeijer, voorzitter van de Huisartsengroep Oost-Achterhoek (110.000 patiënten) aan dat alle huisartsen inclusief de West-Achterhoek in gesprekken aan Santiz te kennen hebben gegeven het niet eens te zijn met hun zorgvisie. Hij krijgt de handen op elkaar met de uitspraak: "Het ziekenhuis zal wat mij betreft verantwoording moeten afleggen aan de maatschappij, want ze bestaat bij de gratie van onze maatschappij en ze is niet de geïsoleerde organisatie die kan doen wat ze wil."

Intensivist-internist van het SKB, Menno Beukema, bracht naar voren, dat het SKB geen noodlijdend ziekenhuis is, dat niet zou kunnen voldoen aan de huidige en toekomstige normen. "De afdeling intensive care is onlangs gevisiteerd door de inspectie en het volgende bezoek zal pas over 5 jaar plaatsvinden. Dat geeft al aan dat het allemaal prima op orde is."

Santiz afwezig
Santiz had aangegeven niet aanwezig te zullen zijn. Voorzitter Hendrik-Jan Mensink betreurde dit: "Wij nemen geen stelling in deze zaak, wij stellen alleen nog maar vragen en volgens mij ben je dan nog in gesprek. Ik hoop van harte dat wij met de nieuwe raad van bestuur nog in gesprek kunnen komen. Hij verheugde zich over de komst van Pieter van der Laan, lid van de cliëntenraad. 'De cliëntenraad, moet vooral ontvangen om de gevoelens van de samenleving te kunnen zenden naar het bestuur.'

De toekomstige bouwplannen, zoals die boven tafel zijn gekomen, zag Mensink als 'steen in de schoen' en hij kon zich niet voorstellen, dat Rolf de Folter, de aangestelde interim bestuurder, zich kan verenigen met de opdracht dat de bouw van het ziekenhuis in Doetinchem buiten de discussie zou blijven.

Fusies horen bij het 'oude denken'
Aad de Groot, directeur van zorgverzekeraar DSW ging in op de meest genoemde voordelen van fuseren bij ziekenhuizen om ze vervolgens door middel van voorbeelden uit de praktijk naar het land der fabelen te verwijzen. Hij zag meer nadelen dan voordelen bij fusies, en pleitte ervoor om ook bereikbaarheid als kwaliteit voor de gezondheidszorg te bestempelen. Voordelen van de kleinere schaal ziet hij in de betere samenwerking tussen eerste lijn en specialisten in het ziekenhuis, betere bereikbaarheid en vertrouwde omgeving.

'Beter ten
halve gekeerd
dan ten hele
gedwaald'


De steen in de schoen
Ad Huijsmans bracht opnieuw naar voren, dat de kosten voor de nieuwbouw van het ziekenhuis in Doetinchem, nu teruggebracht tot 200 miljoen, een grotere ambitie moeten inhouden dan alleen een basisziekenhuis. De opzet om in de Achterhoek twee gelijkwaardige basisziekenhuizen te handhaven wordt volgens Huijsmans hiermee ongeloofwaardig, temeer omdat Santiz tot op heden geen inzicht in de plannen en de totstandkoming ervan heeft willen geven. Santiz noemt dit bedrijfsgevoelige informatie.

Door de afwezigheid van Santiz bleef de 'discussie' beperkt tot steunbetuigingen en stevige taal.
Wat bij alle sprekers naar voren kwam, was de noodzaak tot het keren van het tij vóórdat de eerste paal van het nieuw te bouwen ziekenhuis in Doetinchem de grond in gaat. 'Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald', was de algehele mening.
De Kamerleden Joba van den Berg (CDA) en Maarten Hijink (SP) deden verslag van de vragen die zij aan de minister hebben gesteld. Maarten Hijink pleit voor een mogelijkheid van ingrijpen door de minister en spreekt van een democratisch gat in het zorgstelsel. Maar ook Joba van den Berg spreekt stevige taal, waar Hijink van opkeek: "Een vinger kun je breken, een vuist niet." Judith Tielen van de VVD had ook de weg naar de 'Storm' in Winterswijk gevonden. Eén ding maakten de ruim 700 aanwezigen duidelijk: het is allang geen briesje meer in Winterswijk, maar een volwassen storm, die nog lang niet geluwd is.