Bewoners en andere belanghebbenden zijn tegen de komst van een 24-uurs sportschool in de Roelvinkstraat. Foto Han van de Laar
Bewoners en andere belanghebbenden zijn tegen de komst van een 24-uurs sportschool in de Roelvinkstraat. Foto Han van de Laar

Anytime Fitness en bewoners Roelvinkstraat lijnrecht tegenover elkaar

WINTERSWIJK - "Dat er in de benedenverdieping weer een keer een winkel zou komen wisten we wel, maar dat het een fitnesscentrum gaat worden dat 24 uur 7 dagen in de week geopend is, daar liggen we -bij wijze van spreken- nu al wakker van en zien we niet zitten." Aan het woord is Johan Winkelhorst, die namens een deel van de bewoners, eigenaren en enkele belanghebbenden van de appartementen aan de Roelvinkstraat spreekt.

Door Han van de Laar

Ook de links ernaast gelegen winkel Eko Plaza, is op voorhand niet blij met de komst van de sportschool. Mede-eigenaresse Mika Romero: "Wij hebben niet zozeer bezwaar tegen de openingstijden, 's avonds en 's nachts zijn we er zelf niet, maar we verwachten geluidsoverlast overdag. Er is een akoestisch onderzoek gehouden, maar ze zijn met het meten alleen de hoogte ingegaan en niet de breedte, zo hebben ze bij ons niet gemeten. Daarnaast verwachten we meer parkeerdruk, bij onze winkel staan nu al regelmatig fout geparkeerde auto's."

Geluidsoverlast
De grieven van de bewoners gaan nog verder. Frits Dommerholt somt de bezwaren op: "De benedenverdieping heeft een winkelbestemming, daar valt een sportschool niet onder, we hebben daarnaast ernstig bezwaar tegen de 24-uurs openstelling. We verwachten veel geluidsoverlast binnen in het complex, maar ook er buiten met bijvoorbeeld parkeren. Daarnaast is er ook veel overlast van hangjongeren in de Notaristuin. Deze plannen leiden tot een waardevermindering van de woningen."
Johan: "De sportschool huurt de kelder en begane grond. Daar komen allemaal apparaten te staan die lawaai maken, zeker als die 's nachts worden gebruikt. En wat trekt het niet allemaal voor mensen aan? We houden ons hart vast. In onze koopakte staat dat hier uitsluitend een winkelfunctie mag komen. Onze aandelen zijn goed voor een meerderheid. We staan dus juridisch sterk voor het geval dit voor de rechter komt. Het complex is veertig jaar oud. Destijds werd nog niet zo op geluidsoverlast gekeken. De betonnen palen zorgen voor veel geleiding van geluid. Als iemand een hamer laat vallen, is het overal te horen."

Toelichting en overleg
Gert Bongers, de man achter Anytime Winterswijk, ziet het gesprek met de bewoners met vertrouwen tegemoet. Hij heeft alle belanghebbenden uitgenodigd op 11 maart in het Kronenhuis. Daar geeft Ingenieursbureau Alcedo een toelichting op het onderzoeksrapport. "In Nederland zijn er inmiddels al zo'n honderd Anytime voorzieningen. Overal waren er eerst bezwaren, ook bijvoorbeeld in Groenlo en Neede. Maar die werden niet gehonoreerd en inmiddels zijn er ook geen klachten meer." Het huidig sportcomplex aan de Tuunte heeft Gert overigens inmiddels verkocht.
De gemeente heeft vorig jaar het verzoek gekregen voor de start van de 24-uurs sportschool in de Roelvinkstraat. In het ambtelijk advies aan het College van B&W wordt aangegeven dat 'men in principe medewerking wil verlenen, mits aan alle voorwaarden voor een goede ruimtelijke ordening wordt voldaan. Het draagt bij aan de ontwikkeling van de aanloopstraat naar het kernwinkelgebied.' Inmiddels heeft Gert Bongers de aanvraag ingediend en ligt deze ter inzage. Gert: "Als we eenmaal open gaan, gaan we niet meer dicht."