Rob met twee foto's, stille getuigen van de ramp. Foto: Han van de Laar
Rob met twee foto's, stille getuigen van de ramp. Foto: Han van de Laar

Tsjernobyl op herhaling

Fotograaf Rob Blekkink onder indruk van uitgestorven locatie

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK - Als klein kind was Winterswijker Rob Blekkink al in de ban van de fotografie. Op vakanties had hij altijd zijn camera bij zich. "Begonnen met zo'n dingetje dat je voor je buik hield." Inmiddels maakt hij foto's met een spiegelreflexcamera, afgewisseld met zijn smartphone. In oktober 2018 ging Rob via Kiev naar de ontplofte kernreactor van Tsjernobyl. De verboden zone rondom de reactor is nog steeds van kracht. Na zijn eerste reis naar Tsjernobyl wilde hij er graag nog eens naar toe en deze maand is het zover.

Dit keer gaat hij niet alleen. Hij heeft in Kiev afgesproken met de Zwitser Stefan Lang, die hij de vorige keer in Tsjernobyl ontmoette. De gids van twee jaar terug gaat ook weer mee en met zijn drieën verblijven ze dan vijf dagen in een min of meer toegankelijk stuk van het rampgebied. Rob: "Een laagje sneeuw zou wel mooi zijn voor het effect." Om overzichtsfoto's te maken, kun je op leegstaande flatgebouwen klimmen. Je moet dan wel een beetje uitkijken, want er zit geen hek omheen."

Exposities
Rob is zich gaan specialiseren in bijzondere architectuur, zowel oud als nieuw. Hij heeft al vele reizen gemaakt om op bijzondere locaties te fotograferen. Zowel nieuw, in bijvoorbeeld New York, Berlijn en Barcelona, als oud in onder meer Cuba, Tsjernobyl en het oosten van Berlijn. Rob is lid van de fotoclub Winterswijk en heeft inmiddels met zijn foto's op verschillende locaties geëxposeerd. "Dat is toch wel het mooiste, als je werk ergens komt te hangen en zichtbaar is voor publiek. Zo heb ik ook diverse foto's verkocht. Voor komend jaar heb ik alweer een aantal exposities in het verschiet, maar nu eerst naar Tsjernobyl." In Achterhoek Nieuws van 7 april volgt een impressie van deze reis.