Gienne te Gronde. Foto: Verona Westera
Gienne te Gronde. Foto: Verona Westera

VVV wordt verbouwd tot inspiratie-
centrum

Winterswijk heeft de primeur in de Achterhoek

Door Verona Westera

WINTERSWIJK - Iedereen die op 8 april of daarna een bezoek brengt aan het VVV-kantoor, in het voormalige raadhuis aan het mevr. Kuipers-Rietbergplein zal zijn ogen uitkijken. Vanaf 10 maart gaan de deuren van het VVV kantoor dicht voor een grondige verbouwing. Op 7 april wordt dan het eerste inspiratiecentrum in de Achterhoek geopend. "Het wordt een attractie", belooft Gienne te Gronde, VVV vestigingsleider. "In dit inspiratiecentrum laten we zien wat voor moois Winterswijk te bieden heeft. Er is daarnaast aandacht voor de Achterhoek, maar het belangrijkste is het lokale, het Winterswijkse DNA. Het wordt het fysieke visitekaartje voor Winterswijk."

De benedenverdieping wordt rigoureus verbouwd. "Mensen gaan het niet terug kennen", verwacht Gienne. De entree wordt verplaatst naar de plek waar nu nog een balie is gesitueerd. In de ontvangsthal komt een wand met digischerm waarop telkens nieuwe filmpjes getoond kunnen worden.
Bij binnenkomst kunnen bezoekers desgewenst aanschuiven aan een ontmoetingstafel, een digitale zoektafel waar informatie over de plaats en regio te vinden is.

'In dit
inspiratie centrum laten
we zien wat
voor moois
Winterswijk
te bieden
heeft'

"De hoogte van de tafel is ook precies goed voor rolstoelgebruikers. Uiteraard wordt de gehele inrichting rolstoelvriendelijk", legt Gienne uit. "Winterswijk heeft zo veel te bieden, dat is straks allemaal terug te zien op de wanden. Er komen beelden en tekst op de muurpanelen. Er is en wand over het Nationaal Landschap, over het centrum, de Steengroeve, uiteraard is er aandacht voor Mondriaan, maar ook voor de Groene Grens en natuurlijk is informatie voor wandelaars en fietsers", gaat ze enthousiast verder.

Er is overigens niet alleen wat te lezen met daarbij foto's, maar er is in het centrum ook van alles te beleven. "In de wand over de Steengroeve komen bijvoorbeeld lades met daarin vondsten uit de diverse grondlagen. Ook komen er kijkertjes in de wand over het Nationaal Landschap. Er is dus ook voor kinderen van alles te zien en te doen."

Verder komt er in het centrum een interactieve verhalenboom. "Met een druk op de knop kunnen bezoekers luisteren naar Winterswijkse tips, ingesproken door bekende Winterswijkers." De Winterswijkers die nog niet bekend zijn, zullen dat door het voorlezen van een verhaal -met Winterswijks accent- wellicht vanzelf worden. Zo ook Jorn ten Elshof, die een verhaaltje in heeft gesproken voor de boom over de Winkie kabouters. En niet alleen toeristen, maar ook Winterswijkers kunnen nog verrast worden door de verhalen.

'Het fysieke
visitekaartje
voor
Winterswijk'


Prijzen
"Het gaat heel goed met Winterswijk wat betreft toerisme. Het recreatieaanbod is gevarieerd. We hebben in Winterswijk topcampings, die ook regelmatig prijzen winnen. Verder zijn we nu natuurlijk 'Beste Kleine Fietsstad' geworden en we zijn nog genomineerd voor 'Beste wandelgemeente'. Wat dat betreft zijn we goed bezig. Daar hebben we als Winterswijk Marketing (waar de VVV onder valt red.) natuurlijk ook hard aan gewerkt, samen met de andere partijen als de Stichting ter bevordering Toerisme Winterswijk, OWIN, de winkeliersvereniging ABH City/OFCW, de Markt, Koninklijke Horeca Nederland afdeling Winterswijk, Ondernemers Buitengebied Winterswijk (OBW), de gemeente Winterswijk en vele betrokken Winterswijkers.", aldus Gienne.

"Vanuit de VVV kantoren in de Achterhoek kwam het verzoek voor een update van het interieur", vertelt de Winterswijkse vestigingsmanager. "Na het faillissement van het Achterhoekse Bureau voor Toerisme werd in 2012 de Winterswijkse VVV vestiging ingericht met de failliete boedels", weet Gienne. "Bovendien is het zo dat dit pand lang te koop heeft gestaan en was het onzeker of we wel konden blijven. Nu de gemeente eigenaar blijft van het Raadhuis kunnen we investeren." De metamorfose wordt gefinancierd uit eigen middelen, een bijdrage van Achterhoek Toerisme en ook de gemeente levert een financiƫle bijdrage. Winterswijk heeft de primeur. Na de opening van dit inspiratiecentrum komen ook in Ulft en Zutphen inspiratiecentra.

De opening van het inspiratiecentrum is op 7 april. In de periode dat de VVV gesloten is kunnen VVV-cadeaukaarten besteld worden via info@vvvwinterswijk.nl

Gienne te gronde. Foto: Verona Westera