Links Meino Janszen en Bas Burgers van Naober BV, Janneke Muis (STOA), Wim Sikking en Corrie Janssen (PCOB), Karin Meerdink voorzitter, Anton Reuvekamp (KBO) en Hans Willemsen (Wenters plus). Op de foto ontbreken de bestuursleden: Wim Heinen, Gerda Osinga en Willy Siebelink. Foto: Han van de Laar
Links Meino Janszen en Bas Burgers van Naober BV, Janneke Muis (STOA), Wim Sikking en Corrie Janssen (PCOB), Karin Meerdink voorzitter, Anton Reuvekamp (KBO) en Hans Willemsen (Wenters plus). Op de foto ontbreken de bestuursleden: Wim Heinen, Gerda Osinga en Willy Siebelink. Foto: Han van de Laar

Karin Meerdink nieuwe voorzitter Stichting Ontmoetingscentrum Senioren Winterswijk

Unieke samenwerking leidt tot 'Gasthuus'

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK - "We zijn zeer blij dat het ons na zes jaar is gelukt dit voor elkaar te krijgen", geeft een trotse Anton Reuvekamp aan. Hij was tot voor kort interim-voorzitter van het initiatief om met vier ouderenbonden een eigen ontmoetingsruimte te runnen.

"Het is ons gelukt om de neuzen dezelfde kant op te krijgen en een financieringsmodel uit te werken, waardoor we binnenkort open kunnen gaan. De ouderenbonden STOA, KBO, PCOB en Wenters Plus zijn de participanten en leveren elk twee bestuursleden. Karin Meerdink is de onafhankelijke voorzitter van de Stichting Ontmoetingscentrum Senioren Winterswijk (SOSW).
De beschikbare locatie is zo'n 300 vierkante meter groot en ligt op de hoek van de Misterstraat en de Gasthuisstraat. Het pand was van De Woonplaats en stond inmiddels zes jaar leeg.

Anton: "We gaan zeven dagen in de week van 10.00 tot 18.00 uur open. Vooral op de zondagmiddag is voor veel ouderen zwaar. Dit initiatief is een uitstekend middel tegen de eenzaamheid. Eenzaamheid is een sluipmoordenaar. Er is bewezen dat het kan leiden tot hoge bloeddruk, hartinfarct, beroerte en depressie." Secretaris Wim Sikking: "Maar eenzaamheid is vaak ook een eigen keuze. Je moet wel iets ondernemen, er op uit gaan. Het Gasthuus is daarvoor een uitstekende mogelijkheid. Ben je slecht ter been, dan kun je er toch komen via één van de vervoersprojecten die Winterswijk inmiddels rijk is, zoals Automaatje. We gaan dat dan ook zeker promoten."
Voorzitter
Nu de SOSW een feit is, draagt Anton de voorzittershamer over aan Karin Meerdink. Zij kent Winterswijk als geen ander en is op veel fronten actief. Karin: "Ik was toe aan zo'n mooie uitdaging. Ik zet me volledig in om er een succes van te maken. Ik ben 56 jaar dus dat komt goed uit, want de doelgroep is 55-plus." In Winterswijk zijn er zo'n 11.000 personen boven de 55 jaar. Landelijk onderzoek heeft uitgewezen dat vijftig procent zich eenzaam voelt. Zo vallen bij mantelzorgers vaak sociale contacten weg. Overlijdt degene voor wie is gezorgd, dan ontstaat er een gat. De beste remedie is om weer op stap te gaan, iets te ondernemen en weer contacten op te doen.

Zorgappartementen
Meino Janszen en Bas Burgers van Naober BV hebben de benedenverdieping gekocht en het voortouw genomen om in het pand op de benedenverdieping achttien 'zorgappartementen' te laten bouwen. Deze worden nagenoeg allemaal verhuurd. De bewoners gaan ook gebruik maken van de ontmoetingsruimte. Zo worden daar ook maaltijden bereid. Tijdens de openingsuren worden diverse activiteiten georganiseerd, maar de locatie dient tevens als ontmoetings- en inloopruimte om bijvoorbeeld een praatje te maken, een kaartje te leggen of een potje te schaken. Ook is er een aangepast biljart, waar ook rolstoelers gebruik van kunnen maken. Mogelijkheden te over.

In april wordt er proefgedraaid, een maandje later gaat het Gasthuus open. De officiële opening wordt nog bekend gemaakt. Dit bijzondere initiatief heeft ook al provinciaal en landelijk de aandacht getrokken. Deze vorm van samenwerking tussen maatschappelijk ondernemen, overheid en particulier initiatief is dan ook gerust uniek te noemen in Nederland.