Afgevaardigden van de vier speeltuinen tonen de banner met de nieuwe naam.
vlnr. boven Marielle Lammers en Nico Bouwhuis, onder: Jeroen ter Welle, Niek Oonk en Henk Voskuil
Afgevaardigden van de vier speeltuinen tonen de banner met de nieuwe naam. vlnr. boven Marielle Lammers en Nico Bouwhuis, onder: Jeroen ter Welle, Niek Oonk en Henk Voskuil Lineke Voltman

Wijktuinen Winterswijk verbindt vier
speeltuinverenigingen in één stichting

WINTERSWIJK - Op 18 februari hebben vier Winterswijkse speeltuinen (Hakkelerkamp, De Vrees, Rozenstraat en Kindervreugd) zich verenigd in een nieuwe stichting met een bestuur die de belangen gaat behartigen van alle vier speeltuinen.

Door Lineke Voltman

Niek Oonk van speeltuin De Vrees legt uit waarom men tot deze keuze is gekomen, "Enkele jaren geleden hebben we het al met de gemeente gesproken over een eventuele samenwerking tussen de speeltuinen. De laatste jaren kwam steeds vaker aan het licht dat alle speeltuinen moeite hadden om nieuwe bestuursleden te vinden en dan vooral mensen voor het dagelijks bestuur als voorzitter, secretaris en penningmeester. Het plan ontstond om een stichting op te richten met een bestuur dat boven de speeltuinen staat zodat de vrijwilligers van de speeltuinen kunnen doen wat ze graag willen: het organiseren van activiteiten en het beheer van de speeltuin. Daarbij speelde ook mee dat het steeds moeilijker is om vrijwilligers te vinden en zeker voor bestuursfuncties. Op dit moment heeft de stichting nog een interim-bestuur bestaande uit Henk Voskuil, Jeroen ter Welle en ikzelf maar het is de bedoeling dat hier een onafhankelijk bestuur komt dus we zoeken we een voorzitter, secretaris en penningmeester. Daarnaast zullen van alle tuinen afgevaardigden in het algemene bestuur plaats nemen om het dagelijks bestuur te ondersteunen.".

Fondsenwerving
Een van de taken van het stichtingsbestuur en een niet onbelangrijke, is meer geld te genereren bv. door fondsenwerving. Volgens Ter Welle kost het onderhoud van een speeltuin veel geld. "Op dit moment krijgen we een subsidie van 12.000 euro per jaar van de gemeente voor alle speeltuinen gezamenlijk, maar dat is lang niet genoeg voor nieuwe toestellen en onderhoud van de tuin en het gebouw. Vorig jaar is tijdens een politiek forum de (financiƫle) hulp van de gemeente gevraagd. De stichting is een plan aan het schrijven en wil dit op korte termijn aan de gemeente voorleggen."

Met de oprichting van de stichting is ook een nieuwe naam gelanceerd: Wijktuinen Winterswijk. Jeroen ter Welle: "In het verleden was een speeltuin eigenlijk alleen voor kinderen, nu is dat is nu al lang niet meer zo. We organiseren ook activiteiten voor ouderen als kaartmiddagen, bingo en het corso. In de toekomst willen we meer een ontmoetingscentrum voor de bewoners van de wijk zijn, waar iedereen terecht kan op een koffieochtend of bij een breiclub. We hopen dat ook bewoners met initiatieven voor nieuwe activiteiten komen en deze ook willen organiseren. We kunnen nu gebruik maken van elkaars gebouw. Bij De Vrees is bv. de kaartmiddag erg populair, bij Hakkelerkamp is dat veel minder. Hoe mooi is het dan dat die kunnen aansluiten bij De Vrees. Ook is het de bedoeling om de Sinterklaasviering en de Palmpasenoptocht met de vier tuinen gezamenlijk te organiseren zodat niet elke speeltuin het meer apart hoeft te doen."

De Winterswijkse Uitdaging en Ria Bussink van het Sociaal Steunpunt, hebben de speeltuinen begeleid in het proces. Harrie Garritsen van de Uitdaging merkt op: "Vanaf het begin zijn we erbij betrokken geweest. We hebben met hen meegedacht en allerlei instanties geraadpleegd zoals de Nationale Speeltuinorganisaties. De conclusie was dat je met z'n vieren meer kunt dan alleen en dat dus de oprichting van een stichting een goede oplossing was. Mijn taak is om de nieuwe bestuursleden te zoeken en ik heb inmiddels enkele personen benaderd. Bestuurder van speeltuinen lijkt mij een hele leuke job."
Belangstellenden voor het stichtingsbestuur kunnen zich melden via info@winterswijkseuitdaging.nl