Afbeelding
Foto:

Open brief aan de Cliëntenraad Santiz

Winterswijk, 1 maart 2020

Geachte Cliëntenraad,

We maken ons grote zorgen over de toekomst SKB: welke functies blijven en wat als de acute zorg uit Winterswijk verdwijnt? Zaken die ons, inwoners, bedrijven en instellingen diep raken! Een gevoel dat we bij de Cliëntenraad erg hebben gemist de afgelopen tijd.
Tevens willen we onze zorgen uitspreken wanneer de plannen voor centralisatie van de ziekenhuizen op termijn, bewaarheid worden. De aanrijtijden zijn vanuit de Oost Achterhoek veel te groot.
Daar komt extra tijd nog bij wanneer we vanaf 16 maart terug moeten in de maximum rijsnelheden op de wegen.
Wij hebben begrepen dat u op woensdag 4 maart niet aanwezig zult zijn op de tweede informatieavond in De Storm te Winterswijk, dat betreuren wij ten zeerste aangezien een cliëntenraad in dienst staat van de cliënten.
Wij hebben wel een aantal indringende vragen:
• Komt de Cliëntenraad op voor alle cliënten/patiënten van de Achterhoek? En hiermee bedoelen we uit zowel West Achterhoek, als ook de Oost Achterhoek?
• Op grond van welke feiten komt dan de Cliëntenraad tot haar besluit om VOOR de fusie en gelijk tot centralisatie van het ziekenhuis te zijn?
• Vertegenwoordigt de Cliëntenraad echt wel de belangen van alle cliënten/patiënten in de Achterhoek?
In de Cliëntenraad hebben zes leden uit de West Achterhoek zitting en drie uit de Oost Achterhoek. Van gelijke belangenbehartiging zal nooit sprake zijn.
• Wanneer er gesproken wordt (Volgens het fusiedocument van Santiz) over twee volwaardige ziekenhuizen in de Achterhoek. Hoe kan het dan zijn dat er zo'n ongelijke verdeling is?
• Is de Cliëntenraad op de hoogte van de opdrachtomschrijving van de Raad van Toezicht aan de interim bestuurder Dhr. Rolf de Folter.
• En als laatste vraag of de Cliëntenraad ook heeft ingestemd met de benoeming van Dhr. de Folter.

Wij vinden het heel jammer dat de Cliëntenraad woensdag niet de moeite neemt om naar de gevoelens van de inwoners uit de Oost Achterhoek te luisteren, deze te respecteren en te begrijpen. Een gemiste kans, zeker als we weten dat door Minister Bruins opgedragen is dat er zorgvuldig met de regio gesproken moet worden.

Met Vriendelijke groet namens BSV, OWIN en Vereniging-OBW
Bert Nijman, Robert-Jan van Diest en Jan Bent