Door de bomen het sprookjesbos niet meer zien

Een nieuw gemeentelijk bos van minimaal 50 hectare in Winterswijk? Dit moest er komen besloten 20 van de 21 raadsleden. Als enige raadslid stemde ik namens 'Voor Winterswijk' tegen deze overhaaste beslissing.'Voor Winterswijk' is zeker niet tegen groen en bos maar wel tegen het nemen van besluiten met grote impact zonder overleg met betrokken partijen.

Onduidelijkheid rond stikstof, Pfas, zonneparken, uitbreiding van woningbouw en industrie maken dat de druk op ons buitengebied groot is. De agrarische sector staat op dit moment ongeveer op zijn kop van de onzekerheid. Voor veel boeren overheerst op dit moment de grote vraag of zij over enkele jaren nog wel boer zijn.

'Voor Winterswijk' vind het niet eerlijk om een besluit met zoveel impact op ons buitengebied er op een regenachtige donderdagavond door te drukken. Een gemeentebestuur dat participatie hoog in het vaandel heeft slaat hier de plank volledig mis.

Hoe sierlijk was het geweest als deze coalitie met een motie was gekomen om een buitengebied breed overleg op te starten over de toekomst van ons buitengebied. Brainstormen met alle partijen, agrariƫrs, natuurorganisaties, landgoedeigenaren, de energietafels, bewoners en ondernemers. Zo kan men samen tot een breed gedragen gedeeld gebruik van ons buitengebied te komen.

Noem het maar een duurzame ruilverkaveling waar de voor en de nadelen over alle gebruikers verdeeld moeten worden. Het mag niet zo zijn dat de grote natuurorganisaties als Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten een vrijbrief houden op het kappen van bos en dat onze Winterswijkse grondeigenaren dit areaal dan maar moeten compenseren door grond in te moeten leveren t.b.v. een gemeentebos dat wordt aangelegd van gemeenschapsgeld.

Geen landjepik maar een duurzame ruilverkaveling onder aanvoering van ons eigen WCL met ondersteuning van rijk en provincie. Bij deze duurzame ruilverkaveling zal het ruilen van grond niet de hoofdzaak zijn. Het ruilen van diensten zal de boventoon moeten gaan voeren. Behoud en onderhoud van natuur zal nu een echt verdienmodel voor de boer moeten worden en door gelden van duurzaam opgewekte energie in het gebied in te zetten voor maatschappelijke doelen zal de leefbaarheid versterkt worden. Zo noem ik maar een paar voorbeelden die met de bekende Winterswijkse aanpak een mooi resultaat op zouden kunnen leveren en landelijk als voorbeeld kunnen dienen.

Tom van Beek
Fractievoorzitter 'Voor Winterswijk'