Ronit Palache vertelt in de Boekenweek over Ischa Meijer

WINTERSWIJK - Ischa Meijer was een niets ontziende interviewer, maar ook journalist, toneelschrijver en televisiepresentator. 25 jaar na zijn dood is zijn naam nog niet vergeten. Ronit Palache stelde uit Meijers veelomvattende werk een bloemlezing samen voor de reeks Privé Domein. In de Boekenweek vertelt zij over Ischa Meijer in de Doopsgezinde kerk, op donderdag 12 maart. Aanvang: 20 uur.

Ronit Palache laat aan de hand van Meijers werk zien hoe hij zich uitsprak over de oorlog, de Joden en de Joodse identiteit. Als baby en peuter overleefde hij met zijn ouders het Duitse concentratiekamp Bergen-Belsen. Hij groeide op in een door die oorlogservaringen getraumatiseerd gezin en was een van de bekendste leden van de nieuwe generatie, de kinderen die na de Tweede Wereldoorlog opgroeiden in de schaduw die de Jodenvervolging op het leven van hun ouders had geworpen.
Meijer (1943-1995) bracht dat Joodse trauma onder woorden, met zijn aanpak doorbrak hij taboes en zocht antwoorden waar anderen niet naar durfden te vragen. In zijn beroemd en berucht geworden interviews was hij vooral op zoek naar wat de geïnterviewden te verbergen hadden. Die aanpak leverde hem het predicaat 'Nederlands beste interviewer' op.
Dat het 25 jaar geleden is dat Ischa Meijer overleed gaat niet ongemerkt voorbij. Er verschijnen meerdere boeken over en van hem. Ronit Palache stelde een boek samen dat verschijnt in de reeks Privé Domein van uitgeverij De Arbeiderspers. Een groot deel van de gebruikte teksten is nog niet eerder in boekvorm verschenen.
In zijn werk rekende Ischa Meijer genadeloos af met het verstikkende milieu waarin hij was opgegroeid. Dat werd door zijn omgeving vaak als schokkend ervaren, maar tegelijkertijd werd hij daardoor een belangrijke stem van de naoorlogse generatie: ''Ik heb niets tegen anti-semieten, ik lééf ervan."
Ronit Palache komt in het kader van de Boekenweek van 7 tot en met 15 maart op uitnodiging van boekhandel Kramer naar Winterswijk. Zij vertelt Meijers verhaal op donderdag 12 maart vanaf 20 uur in het Doopsgezind kerkje aan de Torenstraat. Kaarten zijn vooraf à €10 te koop bij boekhandel Kramer aan de Wooldstraat in Winterswijk.
Zaterdag 7 maart om 16 uur presenteert Onno Blom zijn nieuwste boek over Gerrit Komrij: De kuren van Komrij bij boekhandel Kramer in de winkel.