Symposium over belang en toekomst van Nedersaksisch

ACHTERHOEK - "Een machtig mooie taal"; zo omschrijft Diana Abbink, projectmedewerker regionale identiteit van het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL) de streektaal. Toch wordt het Nedersaksisch, zoals de taal officieel heet, steeds minder gebruikt. Het ECAL organiseert daarom op 3 april een symposium over het belang en de toekomst van onze streektaal. Het vindt plaats in de Business Club Lounge van stadion De Vijverberg in Doetinchem. Aanvang 13.00 uur tot 16.00 uur.

Het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers zet zich in om de cultuur en historie van de streek te behouden. Abbink: "Nedersaksisch is 'unze Mooderspraoke' en daarmee een belangrijk onderdeel van onze identiteit. Het verbindt ons. Het is de taal van vele generaties voor ons. Dat moeten we koesteren en blijven gebruiken." Want, zoals staat omschreven in de uitnodiging voor het symposium: "Een streektaal sterft pas uit, als wij het niet meer spreken!"

Op 3 april komen liefhebbers van de streektaal bij elkaar. In een setting, zoals bekend van De Wereld Draait Door, wordt bijgepraat over het belang van het Nedersaksisch. En wordt er gespard over manieren om de taal ook in de toekomst te behouden. De presentatie is in handen van Frans Miggelbrink; bijgestaan door tafeldame Femia Siero, directeur Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers. In drie sessies schuiven gasten als Hans Martijn Ostendorp (directeur De Graafschap), Hendrik Jan Bökkers (zanger van de Bökkers) en Peter Drenth (gedeputeerde Provincie Gelderland) aan. Ook Diana zal namens het Erfgoedcentrum aan tafel plaatsnemen: "We bedenken samen manieren om het Nedersaksisch vol trots te blijven gebruiken in bedrijven, de zorg, scholen, aan de keukentafel en in de publieke sector. Want dat is waar taal begint."

Met vele markante Achterhoekers aan tafel en de Boetners als huisband, belooft het symposium een spektakel te worden. Omringd door publiek, spreken de gasten over de meerwaarde van een eigen taal, het imago en de mogelijkheden en onmogelijkheden van een streektaal. Op www.ecal.nu/aanmelden-symposium kunnen geïnteresseerden hun plek in het publiek claimen.