Jo en Evert Beeks onder de boog ter ere van het jubileum. Foto:  Leander Grooten
Jo en Evert Beeks onder de boog ter ere van het jubileum. Foto: Leander Grooten Foto:

Jo en Evert Beeks 70 jaar getrouwd

"We vervelen ons niet"

WINTERSWIJK – Platina is een bijna onoplosbaar metaal waarbij de waarde boven die van goud ligt. Niet voor niets wordt een 70-jarig huwelijksjubileum dan ook hiermee vergeleken. Jo en Evert Beeks vierden afgelopen week dit heuglijke feit. Ze zijn op landelijke schaal deel van een select gezelschap die dit kunnen vieren. Op 25 februari 1950 gaven zij elkaar het ja-woord na enkele jaren verkering. Nu staat de boog voor de deur en komt de burgemeester op bezoek.

Door Leander Grooten

Het stel is geboren in de jaren twintig van de vorige eeuw, helder van geest en beiden redelijk gezond. "De kwaaltjes komen met de jaren, gelukkig zijn we nog samen", aldus het opgewekte echtpaar.

Kouwe trouwdag, warme liefde
Het had allemaal zo anders kunnen lopen eind jaren '40. Evert Beeks had militaire dienstplicht en kreeg een motorongeluk. "Daardoor kon ik niet worden uitgezonden naar Indonesië." Was dat wel gebeurd, dan had het huwelijk wellicht nooit plaatsgevonden. De trouwdag zit in hun herinnering gegrift: haar kleuters, ze was kleuterjuf, stonden bij het gemeentehuis met een boog, hij moest 's ochtends zijn stropdas nog ophalen uit de winkel.
Het weer was zo'n beetje hetzelfde. "Wat dat betreft valt die klimaatverandering wel mee," grapt de 92-jarige.
De vonk tussen Jo en Evert sloeg over in 1947. "We scharrelden wat met elkaar, we hadden nog geen verkering." Hij zat op dansles, zij zag hem dansen, er ontstond liefde.
Wat het geheim van hun lange relatie is, weten ze niet. Evert: "Er was een aantrekkingskracht, ik kan niet beschrijven wat het is, maar het was er en is er nog steeds." Jo beaamt dit.

Sterren kijken
Tot vorig jaar reed Jo nog auto en tot haar tachtigste deed ze aan tennis. Evert was lid van de KWOV. Tegenwoordig verdiept hij zich in astronomie en is zij fervent lezer van wekelijks nieuws over bekende Nederlanders. "Zo zijn ze beiden met de sterren bezig," haalt zoon Jan aan. Naast Jan werd het gezin gecompleteerd met zoon Henry. In totaal volgden 6 kleinkinderen en 10 achterkleinkinderen. Jo en Evert hebben frequent contact met hen allemaal, ook via de moderne communicatiemiddelen.
Op hun trouwdag realiseren ze zich hoeveel mensen om hun geven. "Een delegatie van de oude buurt kwam op visite en we kregen veel bloemen, kaarten en cadeaus." Natuurlijk zijn er in de loop van hun leven velen ontvallen. Jo, nuchter: "Dat is nu eenmaal zo, dat krijg je als je zelf zo oud wordt."

Symbiose
Zoekend naar de kracht van de liefde, komt zoon Jan met een antwoord dat treffend is voor zijn ouders. "Ze zitten nooit bij de pakken neer, het zijn doorzetters." Zo volgde Evert vijf jaar lang als jonge vader een avondopleiding aan de Hogere Textielschool in Enschede naast zijn fulltime baan. En ook al zit hij in een rolstoel, hij blijft proberen te lopen. "Het is een twee-eenheid die elkaar aanvult en opbeurt. Gaat het met de ene goed, dan ook met de andere. Ze kunnen zich dan zelfstandig redden." Jo en Evert Beeks voegen hieraan toe: "We vervelen ons nooit als we bij elkaar zijn. We vermaken elkaar goed."

Radium
Platina is een buigzaam en kneedbaar metaal dat hoge temperaturen en roestvorming kan doorstaan. Het zullen deze kenmerken zijn die maken dat een huwelijk en een leven samen zo langdurig maakt. Over vijf jaar is het een radium jubileum: 75 jaar. Radium is lichtgevend maar dit echtpaar laat de liefde voor elkaar nu al schitteren. "We zijn nog steeds verliefd op elkaar." Evert ziet het volgende lustrum al helemaal voor zich. "We hebben de burgemeester al uitgenodigd dan terug te komen."