Heel secuur wordt er steeds gemeten. Foto: Wilma Fransen
Heel secuur wordt er steeds gemeten. Foto: Wilma Fransen Foto:

Erfgoed Klusbrigade laat het monument 'groeien'

WINTERSWIJK - Zoals zo vaak de afgelopen weken, wordt er niet alleen op de vaste vrijdagmiddag in de loods van de Erfgoed Klusbrigade gewerkt. Ook de dinsdagen en de donderdagen zijn nu ingepland. Leden van de Erfgoed Klusbrigade zijn hard aan het werk om het monument voor de 96 Winterswijkse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog op tijd klaar te krijgen. Over drie weken gaat het geplaatst worden.

Het is koud in de loods, de wind staat er recht in. De mannen zijn gehard en werken gewoon door. Steeds wordt er specie klaargemaakt. Dit wordt gebruikt om afwisselend gewone stenen en naamstenen in de muur vast te zetten. Regelmatig klinkt het geklop van een kaphamer op stenen om ze te breken en passend voor de ruimte in de muur te maken. Vóór en achter de muur van het monument, zijn stellages gebouwd waar de specietonnen en de op kleur gesorteerde stenen klaarstaan om gebruikt te worden. Op een werktafel ligt de tekening die de basis vormt voor de bouw.
Het monument 'groeit' hard. "Iedere keer een paar rijen stenen, maximaal zes rijen per keer," vertellen de metselaars. "Je kunt niet méér rijen opmetselen. De specie van de eerste rij van die dag wordt er dan tussenuit geperst, omdat die nog zacht is." Het zijn vaklui. Het zijn vrijwilligers die dit monument bouwen.
Wie een bijdrage wil leveren aan dit project, kan geld overmaken naar Stichting Monument 2020. IBAN: NL 28INGB0009407352 t.n.v. Stichting Monument 2020.

Er moet weer specie bij komen. Foto: Wilma Fransen