Foto: created by dji camera
Foto: created by dji camera Foto:

Winterswijkse energiecoöperatie zoekt ruimte voor zonnepanelen

WINTERSWIJK - De werkgroep 'Maatschappelijk Klankbord' van de Winterswijkse Energietafel vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen aan en profiteren van een energieneutraal Winterswijk. Met of zonder investering. En dat dit gebeurt op een manier die past binnen het kleinschalige Winterswijkse cultuurlandschap. Daarom zijn ze een nieuwe actie gestart in samenwerking met de Stichting Buurtschappenvisie (BSV) uit Winterswijk.

Gezocht wordt naar daken, gronden en parkeerplaatsen die men ter beschikking wil stellen voor de gemeenschap en waarop de coƶperatie zonnepanelen mag plaatsen. Stichting BSV heeft via het project Energieke Buurtschappen (www.energiekebuurtschappen.nl) al twee grote daken belegd met zonnepanelen voor huishoudens en ondernemers die geen zonnepanelen op hun eigen dak kunnen plaatsen. Energieke buurtschappen onderzoekt momenteel met de Achterhoekse Groene Energiemaatschappij (Agem) of het in nieuwe projecten mogelijk is om deelname zonder investering mogelijk te maken. Zo zou dus echt iedereen mee kunnen doen en profiteren van duurzame energie.

Particulieren en bedrijven die mee willen doen met dit initiatief kunnen zich vrijblijvend aanmelden via de heer Stoltenborg, voorzitter Maatschappelijk Klankbord van de Winterswijkse Energietafel: info@energieduurzaam.nl Vermeldt bij de aanmelding de naam of de naam van het bedrijf en of men een aanbod heeft van een dak (minimaal 400 m2, de meeste daken zijn geschikt voor zonnepanelen), een stuk grond (minimaal 0,8 hectare) of een parkeerplaats. Als men geen aanbod heeft, maar wel graag deel wil nemen aan de coƶperatie door eigen zonne-energie af te nemen uit de buurt dan kunt men zich ook hiervoor aanmelden. Er wordt allereerst een inventarisatielijst opgesteld met alle aanmeldingen. Daarna wordt overgegaan tot de realisatie van projecten.