Leander Grooten start vanuit de Kerk zijn ontdekkingsreis. Foto: Clemens Bielen
Leander Grooten start vanuit de Kerk zijn ontdekkingsreis. Foto: Clemens Bielen Foto:

Leander Grooten, pionier voor protestantse kerk

WINTERSWIJK- Monumentale gebouwen, die beeldbepalend zijn voor ons land. De kleinste dorpjes hebben nog een kerk. Maar de diensten in deze christelijke kerken worden door steeds minder mensen bezocht. De protestantse kerk zoekt naar nieuwe vormen om het geloof te belijden. Inmiddels zijn er al 100 pioniers in Nederland aangesteld om dit te onderzoeken. In Winterswijk en Borculo begint Leander Grooten met zijn pionierswerk. Waar het eindigt staat nog open. Het wordt een echte ontdekkingsreis.

Door onze verslaggever

Wat is nu eigenlijk pionieren? Grooten: "Het instituut Kerk is voor velen niet meer het antwoord op zingevingsvragen. Het christelijk geloof is niet gebonden aan de muren van een kerkgebouw, maar krijgt vorm in het dagelijks leven.
Als we nou de stenen eens weghalen wat houd je dan over? De kerk is groter dan het gebouw. Pionieren is bedoeld voor mensen in Winterswijk, die bezig willen zijn met zingeving, wel vragen hebben, maar nog geen antwoorden. Belangrijke waarden voor christenen zijn naastenliefde en er voor elkaar zijn. De Bijbel is een onderlegger, een startpunt. Daar heb je eigenlijk geen gebouw voor nodig. We kijken over onze eigen (kerk)muren heen en zoeken naar die behoeften in de samenleving. Waar het naar toe gaat is nu nog onduidelijk. Pionieren is op reis gaan, en kijken waar je terecht komt. Luisterend naar elkaar en op weg zijn met elkaar. Soms sla je een doodlopende weg in, maar dat weet je pas als je aan het einde bent. Je verkent en blijft in beweging. Stilstand is immers achteruitgang. Het pionierswerk is bedoeld om de kerk als het ware opnieuw uit te vinden, waarbij ik me richt op de jongere generatie."

Ontdekkingsreis
"De opdracht is om samen met mensen te onderzoeken hoe Winterswijk een pioniersgemeente kan vormen. Mijn werk begint met relaties leggen en aanknopingspunten vinden met de maatschappij. Voorbeelden zijn duurzaamheid en milieu, die -met de stikstofproblematiek- met name hier op het platteland spelen. Vanuit christelijk perspectief heeft de mens de aarde te leen gekregen om zuinig mee om te gaan, de christelijke waarde van het rentmeesterschap."
Grooten maakt gebruik van de vele lijntjes, die hij al heeft. Hij is opgeleid als maatschappelijk werker en werkte in de Jeugdzorg, het cultureel werk en in de verslavingsreclassering. Theologisch geschoold is hij niet, maar hij is wel een gelovig mens. "Je hoeft niet meteen de diepte in en zeggen: nu slaan we even MattheĆ¼s 14 open. Het is geen missionariswerk, ik ben geen zendeling, maar ben wel uitgezonden met een missie. Maatschappelijk werk van de kerk zou je het ook kunnen noemen. De cirkel is weer rond, want het maatschappelijk werk is ontstaan vanuit de kerk."

Gesprek tijdens wandeling
Een klein project is al van start gegaan: Grooten: "Om half negen breng ik mijn dochter van 7 naar de school in de Rusthuisstraat en start van daaruit een wandelingetje, ik nodig de mensen uit om mee te lopen. De gesprekken gaan overal over naar gelang de behoefte. Daarnaast leg ik mijn oor te luisteren bij iedereen die zich aangetrokken voelt tot deze beweging. Ook via de telefoon en de sociale media.


info@leandergrooten.nl
06-14847818