De metselprofielen worden gesteld. Foto: Wilma Fransen
De metselprofielen worden gesteld. Foto: Wilma Fransen Foto:

Erfgoed Klusbrigade bouwt
verder aan Monument 2020

WINTERSWIJK - Leden van de Erfgoed Klusbrigade zijn weer druk bezig geweest aan de bouw van het monument voor de 96 oorlogsslachtoffers uit Winterswijk dat eind maart onthult gaat worden. Het stellen van de metselprofielen is afgerond. Trap op, trap af, dat past in deze tijd. Heel goed voor de conditie. Steeds weer een nieuwe plek voor de trap zoeken om de volgende latten die het metselprofiel vormen, weer zuiver te kunnen plaatsen. Regelmatig wordt er overleg gepleegd. Er wordt secuur gewerkt.

De ronding van het monument is al duidelijk zichtbaar. Rij na rij worden de stenen in de specie gelegd. Als de ruimte tussen twee metselprofielen klaar is, wordt de ronding steeds gecontroleerd. Een mal die de kromming van de muur heeft, wordt tegen de gemetselde rij stenen gehouden. Dit luistert heel nauw. Nu wordt langzaam ook duidelijk waarom de stenen op kleur gesorteerd moesten worden. De donkere stenen gaan een duidelijk patroon vormen. Welk patroon, dat wordt later duidelijk.
De eerste rij namen wordt in de muur gemetseld. Ze worden precies op de plek neergezet die op de tekening staat aangegeven. Iedere naam heeft zijn plek. Het monument gaat er indrukwekkend uitzien.
Er wordt ook aan de mallen voor de twee fundamentdelen gewerkt. Dit zijn hulpstukken die straks op de plaats van bestemming gebruikt gaan worden. De delen van het fundament moeten, onder exact dezelfde hoek en op dezelfde afstand van elkaar waarop ze nu staan, neergezet worden. De hulpstukken (de mallen) zijn daarbij onmisbaar. Na de definitieve plaatsing zijn ze niet meer nodig.

De eerste stenen met namen zijn geplaatst. Foto: Wilma Fransen