Afbeelding
Foto:

Monique van der Valk
BMX'er
17 jaar
Woonachtig in Neede

Anderhalf jaar lang werd ik als geblesseerd gestempeld en dat is nu eindelijk voorbij! Toch ben ik nog niet helemaal de oude. Het is zoeken naar de beste trainingsmethode om mijn schouder weer op het juiste niveau te krijgen, want ik mis op dit moment nog veel kracht in mijn schouder. Over het algemeen gaat het op de fiets wel goed, al heb ik wel mindere dagen waarbij ik toch wel pijn heb. Een deel van mijn pijn is wel te verklaren, want er is immers kraakbeen weg in het gewricht. Door sterker te worden moet de pijn toch nog minder kunnen worden, want dan wordt het gewricht goed bij elkaar gehouden. Ondanks dat mijn schouder nog achterloopt, gaat het met de kracht in de benen heel erg goed. De afgelopen periode bestond dan ook vooral uit kracht opbouwen en inmiddels kan ik het resultaat van de vele krachttrainingen zien.

Trainen in het buitenland
Het weer in Nederland is helaas onvoorspelbaar en het is altijd maar afwachten hoe vaak ik op de baan kan trainen. Gelukkig gingen we laatst met het team naar Manchester voor een kleine trainingsstage. In Manchester zit een indoorbaan, met een 8-meter startheuvel wat dus ideaal is! Terwijl de elite rijders in Australiƫ zaten ben ik overigens ook nog met de overgebleven talentengroep een weekend naar Denemarken geweest. Ook hier was een kleine indoorbaan, waar we dus lekker konden fietsen zonder afhankelijk te zijn van het weer.

Aankomende wedstrijden
Voor aankomend jaar heb ik nog geen duidelijke plannen, want het is nog maar afwachten of ik er klaar voor ben. Eind maart zijn namelijk de eerste Europese rondes al en door mijn blessure heb ik weinig ervaring op kunnen doen, wat ik erg jammer vind. Maar mocht ik er nog niet klaar voor zijn, dan zijn er genoeg andere wedstrijden om nog aan mee te doen. Mijn doel is uiteraard wel om goed te presteren op het WK, maar voordat ik hier naar toe kan moet ik mij eerst plaatsen. Het WK was normaal gesproken in juli, na het NK en het EK, maar dit jaar is het WK in mei. De Olympische spelen zijn namelijk dit jaar op 30 en 31 juli.

En niet te vergeten, voor ik weg kan naar het WK moet ik eerst mijn havo examen maken!