Jan Lammers en Stef Geenen (links). Foto: Verona Westera
Jan Lammers en Stef Geenen (links). Foto: Verona Westera Foto:

Gildegidsen staan te
popelen

Rondleidingen gaan in april weer van start

Door Verona Westera

WINTERSWIJK - Terwijl de winterse buien afgelopen week over het land trokken, kunnen de mensen van Stichting Gilde Winterswijk haast niet wachten tot het voorjaar begint. Vanaf april gaan de gidsen van het Gilde weer op pad om belangstellenden te laten genieten van Winterswijk en omgeving. Vanaf april tot oktober zijn er elke maandag (start 11 uur), donderdag (start 14 uur) en zaterdag (start 11 uur) rondleidingen door het dorp, waarbij een gids allerlei wetenswaardigheden vertelt en de deelnemers een inkijkje geeft in de (cultuur)historie van Winterswijk. Elke maandag vanaf 11 uur kunnen belangstellenden ook op de pedalen om het Nationaal Landschap te bewonderen, ook onder begeleiding van een Gilde gids.

"Deze fiets- en wandeltochten gaan altijd door", vertelt coördinator dorpsgidsen Jan Lammers. "Ook als er maar één deelnemer is, gaan we op pad." Naast de rondleidingen op de vaste tijdstippen, kunnen belangstellenden ook het hele jaar door op afspraak een rondwandeling maken. Het Gilde heeft negen gidsen: Rudie Spiecker, Wim Schreurs, Henk Rösken, Gerrit Graven, Freimut Pfetzing, Gert Jan Kuiper, Anneke Remmers, Jan Lammers en Stef Geenen. "En ik ben de enige gids met rollator", lacht Stef. Hij is enige tijd uit de running geweest vanwege gezondheidsklachten. "Maar gelukkig ben ik er weer. Want het is erg leuk om te vertellen over dit mooie Winterswijk. Ik ben trots op mijn dorp", lacht Stef.
"Het is bij de rondleidingen belangrijk om te beseffen met welke groep je op pad gaat", legt Stef uit. "Het mooiste vind ik als er interactie ontstaat met de deelnemers. De gidsen proberen de wandelaars dan ook zo goed mogelijk mee te nemen in het verhaal dat ze vertellen", aldus Stef. "Soms hebben de deelnemers zelf ook een prachtig verhaal te vertellen. Daar kunnen wij als gidsen ook weer wat van opsteken." Jan knikt bevestigend: "Van sommige echte 'hardcore Winterswijkers' kunnen wij nog wat leren hoor. Ik had bijvoorbeeld een keer een oud-postbode in de groep. Hij wist natuurlijk veel beter welk huis waar stond en wie daar woonde. Ik heb hem laten vertellen."
De gidsen lopen ook met enige regelmaat mee met elkaars rondleidingen, om te beluisteren wat de collega's vertellen. Zo kunnen zij ook hun eigen verhaal eventueel uitbreiden of aanpassen.

Digitale tocht
Het Gilde verzorgt ook digitale wandelingen (Kosten 2 euro per persoon, minimaal 40 euro). "Het idee kwam ooit van Elly Pleiter", vertelt Stef. "Plan was dat mensen die niet goed ter been zijn ook kunnen genieten van een rondleiding."
Het plan voor dit initiatief leverde een burgercheque op van de gemeente Winterswijk, waarmee het Gilde een laptop, scherm en beamer kon aanschaffen voor de presentaties bij de mensen thuis. "De aftrap van de digitale versie van de rondleiding was in een zaal vol senioren", weet Stef zich te herinneren. "We hadden in gedachten dat we het verhaal wel in een uur zouden kunnen vertellen, maar na anderhalf uur waren we pas op de helft van de presentatie." De presentatie is in drie delen geknipt. Met name Rudie Spiecker besteedt erg veel tijd aan de digitale wandelingen. Op dit moment zijn er verschillende versies van digitale tochten. Het 'kleinste rondje om de kerk' (drie verschillende lussen), zoals Stef het omschrijft, duurt ongeveer een uur. Verder is er een presentatie Langs de Whemerbeek, die het verloop van de beek volgt en wat er zoal te zien is langs de stroom. Dan is er nog een 'rondje door de buurtschappen', waarbij de bedrijvigheid in het buitengebied centraal staat. Het Gilde verzorgt zo'n dertig keer per jaar een presentatie. Stef: "Ik kom uit het onderwijs en ben dan even terug op mijn plek voor de klas tijdens zo'n presentatie. Ik complimenteer de aanwezige dan ook altijd dat er niet met propjes wordt gesmeten", grapt de Winterswijker. Humor vindt hij belangrijk bij de presentaties en rondleidingen. "Ik vind het leuk om er een beetje schwung in te brengen. Dat houdt de sfeer wat luchtig."

VVV
Het Gilde onderhoudt goede contacten met de VVV. "Ik werk ook als vrijwilliger bij de VVV", aldus Jan. "De lijnen zijn kort en we kunnen veel voor elkaar betekenen om Winterswijk op deze manier op de kaart te zetten."
"Die samenwerking is goud waard", zo vindt Stef. Ook is er een samenwerking met Hans Tenbergen. "We zijn erg blij met de foto's van Oudwinterswijk.nl. Dat voegt echt iets toe aan de presentaties", vindt Jan.

Uitje
De gidsen van het Gilde vormen een sterk team. "We doen ook aan goede teambuilding", aldus Stef. "Van de fooien gaan we met z'n allen een dagje weg." Jan: "Meestal gaan we dan in een andere plaats cultuur snuiven of een historische rondleiding doen. Ook daar kunnen we dan weer wat van opsteken."

Voor de wekelijkse wandelingen en fietstocht betalen deelnemers 5 euro. De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur. "Maar dat kan ook wat langer zijn, dat is een beetje afhankelijk van de verhalen die de deelnemers zelf willen bijdragen. Sommige gidsen hebben een iets uitgebreider verhaal. Dat geldt ook voor de fietstocht. Want die duurt officieel 2,5 uur, maar als ik zelf mee fiets kan de tocht wel iets langer uitvallen", lacht Jan. "Uiteraard alleen als de deelnemers het leuk vinden."

Start van zowel de wandel- als fietstocht is bij de VVV Winterswijk, Mevr. Kuipers-Rietbergplein 1.


www.vvvwinterswijk.nl

info@vvvwinterswijk.nl

0543-514159

Het team van gidsen. Foto: Eigen foto
Jan Lammers en Stef Geenen (links). Foto: Verona Westera