Bevrijdingsconcert op 26 april gaat niet door

WINTERSWIJK - Het Bevrijdingsconcert dat de Vereeniging Volksfeest en muziekvereniging Excelsior op zondag 26 april zouden organiseren gaat niet door. Dit lieten de organisatoren afgelopen zaterdag weten. Als reden geven zij aan dat ze geen overeenstemming konden bereiken met de Marktvereniging. Het concert zou gehouden worden in een tent met uitbouw voor een overdekte tribune. Deze zou al in de dagen voor het concert aan de zuidzijde van Markt opgebouwd worden. Dat betekent dat er dan onvoldoende plek was voor marktkramen en daar ging de Marktvereniging niet mee akkoord.

Door Bernhard Harfsterkamp

Het bevrijdingsconcert is een van de onderdelen van het programma in het kader van 75 jaar bevrijding. Er was al een tijdje gemor over de datum (waarom niet op 5 mei?) en ook werd al duidelijk dat de Marktvereniging niet gelukkig was met het concert. Het overleg tussen de organisatoren en de Marktvereniging heeft uiteindelijk niet geleid tot een voor iedereen aanvaardbare oplossing. Ook de Marktvereniging heeft een persbericht verspreid, waarin uitgebreid gereageerd wordt op het bericht van de organisatoren.
De Marktvereniging heeft het gevoel dat zij als schuldige worden aangewezen voor het niet doorgaan van het Bevrijdingsfeest. Daarom wordt uitgebreid weergegeven wat er allemaal besproken is sinds het eerste overleg van 10 januari. De Marktvereniging verwijt de Vereeniging Volksfeest en Excelsior een starre houding. Er was maar één uitgangspunt: de tent met uitbouw, die al op zaterdag voor de generale repetitie beschikbaar moest zijn. De Marktvereniging vindt dat de organisatoren ook naar alternatieve locaties zoals de Scholtenbrug en het plein bij de Storm hadden kunnen kijken, maar dat wilden zij niet. Het Bevrijdingsconcert moest in het hart van Winterswijk gehouden worden. Voor de Marktvereniging was een gedeelte verplaatsing van de markt naar de parkeerplaatsen aan de rand van de Scholtenbrug niet bespreekbaar.