Een impressie van het monument. Details zijn hier nog niet weergegeven. Afbeelding: Te Selle
Een impressie van het monument. Details zijn hier nog niet weergegeven. Afbeelding: Te Selle Foto:

Gerrit-Jan Prinsen verzetsheld van het eerste uur

WINTERSWIJK - Op 31 maart wordt het monument onthuld waarop de namen terug te vinden zijn van 96 Winterswijkse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. In Achterhoek Nieuws de verhalen van deze slachtoffers. Deze week: het verhaal van Gerrit-Jan Prinsen, verzetsheld van het eerste uur.

Winterswijker Gerrit-Jan Prinsen is, geboren 27 oktober 1894, als zoon van Bakker Prinsen op de hoek Gasthuisstraat- Misterstraat. Evenals zijn vader bakker van beroep en na zijn trouwen verhuisd naar Almelo waar hij zijn eigen (banket)bakkerij begint aan de Grotestraat 77 in Almelo.

Direct al in het begin van de oorlog gaat Gerrit in het verzet. Hij is een verzetsman van het eerste uur. Samen met Hendrik Gerritsen uit Hengelo was hij de leidende figuur van de Verzetsgroep Het Oranjevendel. Zij hielden zich onder andere bezig met spionage, het terugbrengen van Engelse militairen en het verplaatsen van Joden.

Door samenwerking met een in Nijmegen werkzame verzetsgroep onder leiding van M.C.Cavalje, in oktober 1941, ging echter alles fout. Via infiltratie en het daarop volgende verraad door Willy Kramer en Sophie Maschkov-Menso, bij het overbrengen van militairen naar Engeland, kwam een einde aan het verzetswerk en werden velen gearresteerd in het voorjaar 1942. Deze twee verraders bestelen samen met Untersturmführer Blaese ook alle militairen en Joden van hun bezittingen.

In Almelo worden velen gearresteerd voor de werkzaamheden voor Het Oranjevendel. Onder andere de familie Braam, dokter Silvergieter Hoogstad, dokter de Gruyter, familie van der Aa, familie W. Nauta, familie J. Meesters en familie Hermelink werden gearresteerd.

Op 26 februari 1942 wordt Gerrit Jan Prinsen door SD'ers opgepakt. Samen met onder andere Gerritsen, Meesters, Hermelink, Braam, de Gruyter en Silvergieter-Hoogstad worden zij opgesloten in 'Oranje Hotel', de beruchte gevangenis in Scheveningen, en daar veroordeeld op 5 oktober 1942 tot de doodstraf.
Velen zullen later gratie krijgen, voor vier leidinggevenden geldt dit niet. Gerrit Jan Prinsen is op 19 november 1942 in Soesterberg gefusilleerd samen met M.C. Cavalje, C.W.R. Wilmink en H.M. Moquette.

Vele anderen werden gezonden naar kampen in Duitsland. Jan Meesters uit Almelo overlijdt op 15 oktober 1943 in Neuengamme. Albert Hermelink uit Almelo overlijdt in de nacht van 5 op 6 september 1944 tijdens transport van kamp Natzweiler naar Dachau. Dokter W.A. de Gruyter uit Almelo overlijdt op 11 december 1944 in Siegburg. Gerard Hemmer uit Geesteren overlijdt op 5 februari 1945 in Dachau W. Nauta maakt de bevrijding mee, maar overlijdt op 2 mei 1945 in Dachau. Hij was zeer verzwakt door de tyfus en had hongeroedeem. Op 3 september 1960 is hij op het ereveld in Loenen herbegraven. De heer Silvergieter-Hoogstad is een van de weinigen die het gevangenschap overleefden.
De vier gefusilleerden van Oranjevendel, waaronder de Winterswijker Gerrit Jan Prinsen werden pas na de oorlog gevonden in een massagraf in Soesterberg.
De slachtoffers lagen in een Engelse bomkrater van 10 -12 meter diep. Het graf was overdekt met bomen en andere materialen. Na het openen van het massagraf zijn 33 stoffelijke overschotten gevonden van verzetsstrijders, welke later onder de naam 'De 33 van Soesterberg' bekend werden.

Gerrit Jan Prinsen mocht slechts 48 jaar worden.

Gerrit Jan Prinsen
Gerrit Jan Prinsen, wat een held
trok zich niet terug, maar koos het veld
Bood hulp aan vele Joden en geallieerde militairen
Trots, dat wij hem nu ook Winterswijk mogen eren.
Van Verzetsgroep Oranjevendel was jij de leidinggevende figuur
Direct al bij aanvang van de oorlog, vanaf het eerste uur
Door verraad werden velen van de verzetsgroep gearresteerd
en naar de gevangenis Oranje Hotel getransporteerd.

Een ieder kreeg te horen: kamp, gevangenis of doodstraf
Voor jou en de andere leiders werd Soesterberg jullie graf
19 november 1942 werden jullie gefusilleerd
Jullie groot leiderschap werd niet gewaardeerd.
32 andere grote helden gingen met je mee, o, wat erg
Na de oorlog werden jullie bekend, als De 33 van Soesterberg
De oorlog was voorbij, de vrijheid was daar
Waar zijn deze 33 grote helden? Niemand wist waar.

De dienst massagraven vond eind augustus 1945 het massagraf
33 grote Helden, omgekomen door de doodstraf.
Gerrit Jan Prinsen, je was een Held
je trok je niet terug, je koos het veld
Als zoon van Bakker Prinsen sta je bij ons bekend
En wij gaan zorgen dat iedereen je naam voor altijd weer kent


Wie een bijdrage wil leveren aan dit project, kan geld overmaken naar Stichting Monument 2020. IBAN: NL 28INGB0009407352 t.n.v Stichting Monument 2020

Gerrit-Jan Prinsen. Foto: Oudwinterswijk.nl