Het op kleur sorteren van de stenen. Het stukje 'Erfgoed Klusbrigade bevrijdt het fundament van de bekisting. Foto: Wilma Fransen
Het op kleur sorteren van de stenen. Het stukje 'Erfgoed Klusbrigade bevrijdt het fundament van de bekisting. Foto: Wilma Fransen Foto:

Erfgoed Klusbrigade bevrijdt het fundament van bekisting

WINTERSWIJK - De bouw van het monument voor de 96 Winterswijkse oorlogsslachtoffers vordert gestaag. Op maandag 27 januari is de bekisting van het fundament verwijderd. De 2,5 kubieke meter beton die voor het fundament is gebruikt, is goed uitgehard.

Op vrijdag 31 januari vindt er in de middag in de werkloods van de Erfgoed Klusbrigade technisch overleg plaats. Nico Nijenhuis legt uit: "Er is veel te bespreken. Het is erg belangrijk dat we eerst vier lagen stenen van de muur op het fundament gaan proef metselen. Deze lagen zijn onder de grond en straks dus niet zichtbaar. Dit doen we om onder andere de kleur van het cement testen. We gaan altijd heel grondig en zorgvuldig te werk."
De twee delen van het fundament die op de foto te zien zijn, zullen apart vervoerd gaan worden. In het deel tussen de twee betonnen fundamentdelen, dat nu nog open is, gaat later een verbindingsstuk geplaatst worden.
De leden van de brigade zijn deze middag ook druk bezig met het vóórwerk dat gedaan moet worden, voordat men met het metselen van de stenen kan worden begonnen. De stenen die gebruikt gaan worden, moeten op kleur worden uitgezocht. Om de positie en de vorm van de muur op het fundament te bepalen, worden de metselprofielen gemaakt en geplaatst.
Wie een bijdrage wil leveren aan dit project, kan geld overmaken naar Stichting Monument 2020. IBAN: NL 28INGB0009407352 t.n.v. Stichting Monument 2020.
Op de Facebook pagina ( https://www.facebook.com/Erfgoed-Klusbrigade-110497173664349/) kan men dit project volgen. Er komen regelmatig nieuwe foto's van de vorderingen van de bouw bij.

Het fundament zonder bekisting. Foto: Wilma Fransen