Foto: PR
Foto: PR Foto:

Op vakantie met IKA Achterhoek en Liemers

ACHTERHOEK – Ook dit jaar kunnen ouderen weer met IKA Achterhoek en Liemers op vakantie. Net als voorgaande jaren organiseren zij vier vakantieweken voor ouderen die niet zelfstandig op vakantie kunnen. Dit keer gaat de reis weer naar Lemele, Doorn of Lunteren.

Door Kristel te Bokkel

De IKA is opgericht vanuit de diaconieën van de PKN-kerken in de Achterhoek en Liemers. Zij zorgt ervoor dat mensen die niet zelfstandig op vakantie kunnen toch kunnen genieten van een week vakantie. Tijdens zo'n vakantieweek is er voldoende begeleiding aanwezig, waaronder vrijwilligers uit de professionele zorg.

"Er heerst tijdens zo'n vakantie een heel fijne, gemoedelijke sfeer. Er gaan veel Achterhoekers mee, dus er wordt ook veel in het dialect gesproken," aldus Rienke Vreman, leiding tijdens een van de vakantieweken. De sfeer staat in de vakantieweek dan ook hoog in het vaandel. Zo is het eten een echt gezelligheidsmoment. "We zitten vaak langer aan tafel dan thuis," vervolgt Vreman haar verhaal. "Het gaat er tijdens de vakantie niet om wat je aan het doen bent, maar met wie je dat doet. Met z'n allen zorgen we voor iedereen. Het zit hem in de kleine dingen, het ontmoeten van elkaar en aandacht hebben voor elkaar."

Ondanks dat het vooral om de sfeer gaat, wordt er tijdens een vakantieweek ook voldoende georganiseerd. "Vaak heeft een vakantieweek een thema, dat zorgt voor een soort rode draad," aldus Vreman. "Maar het is een gevarieerd programma," vult organisator Freek Bulsink aan. "We gaan bijvoorbeeld fietsen, we maken een groepsfoto, gaan naar het postkantoor om kaarten naar het thuisfront te sturen en we gaan ook altijd een dagje uit," vervolgt Bulsink zijn verhaal. Bij de activiteiten wordt altijd rekening gehouden met de mensen die meegaan. "Als we gaan fietsen, zorgen we voor aangepaste fietsen en ook in de bus is er ruimte voor iedereen met een rolstoel," aldus Bulsink.

Ondanks alle activiteiten wordt er ook voor rust gezorgd. Vreman: "We plannen de week bewust niet helemaal vol. Voor veel ouderen kost het veel energie dus daar houden we rekening mee. Al wordt er regelmatig gezegd: 'al moet ik hier een paar dagen van bijkomen… Dat heb ik ervoor over'. De ouderen hebben er dus veel voor over om mee te gaan. Dat maakt het mooi de vakanties te organiseren."

Sfeer staat
in de vakantie week dan ook
hoog in het
vaandel

Ondanks dat de week georganiseerd wordt door de IKA, hoeft men niet gelovig te zijn om mee te gaan. "We vragen je alleen er rekening mee te houden. Er wordt bijvoorbeeld altijd een kerkdienst gehouden tijdens de vakantie." Wanneer er meer aanmeldingen dan plaatsen zijn, wordt er geloot wie mee mag, maar wanneer iemand nog niet eerder of vorig jaar niet mee is geweest, mag diegene altijd mee. Vreman: "Wanneer er getwijfeld wordt of men, om wat voor reden dan ook, wel mee kan met de vakantieweek, kan er altijd overlegd worden. Veel is mogelijk."

Opgeven voor de IKA vakantieweek kan tot 2 februari. Een aanmeldformulier is verkrijgbaar bij de diaconieën of op aanvraag bij het IKA secretariaat.


ikaachterhoekliemers.nl

tel. 0543-461304