Besluit verduurzaming oude raadhuis uitgesteld. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Besluit verduurzaming oude raadhuis uitgesteld. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Besluit verduurzaming oude raadhuis uitgesteld

Goedkopere varianten uitwerken

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – In de algemene commissievergadering van donderdag 16 januari bleek dat de gemeenteraad deze maand nog geen besluit zal nemen over de verduurzaming van het oude raadhuis. Hiervoor vragen Burgemeester en wethouders de gemeenteraad 1.650.000 euro ter beschikking te stellen. Een aantal raadsfracties vond een erg hoog bedrag en stelde voor naar goedkopere varianten te kijken. Burgemeester Joris Bengevoord reageerde dat dit niet voor de eerstkomende raadsvergadering uitgewerkt kan worden. Hij stelde daarom voor het besluit over de verduurzaming een maand uit te stellen.

Nauwelijks vragen over herinrichting raadszaal
De verduurzaming van het oude raadhuis is onderdeel van een voorstel, waarbij ook geld voor de herinrichting van de raadszaal (419.000 euro) en het gemeentekantoor (450.000 euro) wordt gevraagd. Over deze twee onderdelen wordt wel een besluit genomen in de gemeenteraadsvergadering van januari. Over de herinrichting van de raadszaal werden nauwelijks vragen gesteld. Het is de uitvoering van de wens van de gemeenteraad en bij de invulling is een werkgroep bestaande uit raadsleden betrokken geweest. Casper Sonderen (D66) vroeg nog wel om nog eens kritisch te kijken of er meer plaatsen voor het publiek gecreëerd kunnen worden. Dat bij een volle raadszaal belangstellenden naar een scherm in de trouwzaal moeten kijken, vindt hij niet ideaal. "Dan kunnen ze net zo goed thuis naar de uitzending van de raadsvergadering kijken."

Niet kiezen voor het hoogste energielabel
Jacqueline van der Vinne (CDA) en Peter Voogt (GroenLinks) vroegen zich af of het allerhoogste energielabel (A met de kleur donkergroen) voor het oude raadhuis nagestreefd moet worden. Het energielabel geel (D) of oranje (E) zou ook voldoende kunnen zijn. "Het raadhuis is geen woning, we verblijven er alleen", zei Van der Vinne. "De begroting is hoog", zei Voogt, "dat zeggen ook veel mensen die wij spreken. Het is een prima ambitie om voor de stevigste variant van verduurzaming te kiezen. Maar als het prijskaartje te hoog is, is het verstandig om ook naar een iets mindere variant te kijken. Het beeld van verduurzaming moet niet worden, dat het heel veel geld kost. Dat schrikt bewoners die willen verduurzamen af en verzwakt het draagvlak." Voogt zei dat voor een monument ook een andere benadering mogelijk is. "Isolatie zonder vloerverwarming is prima. Variant geel is drie kwart miljoen goedkoper, dus werk variant geel uit."

Goed werkgever zijn
Burgemeester Bengevoord wees de gemeenteraad er op, dat zie zelf voortdurend het signaal had gegeven dat de hoogst mogelijke duurzaamheid moet worden nagestreefd. "Daarom hebben wij ook het groene energielabel uitgewerkt." Toch zegde hij toe de andere varianten ook uit te werken. Daarbij zal eveneens gekeken worden naar de mogelijkheid van zonnepanelen op het dak van het oude raadhuis of boven parkeerplaatsen naast het raadhuis. Tim Jonker (Winterswijks Belang) deed die suggestie. De investeringen in het nieuwe gemeentekantoor bleken eveneens niet onomstreden. Verschillende fracties gaven aan dat niet alle onderdelen van het voorstel hoeven te worden uitgevoerd of nog niet direct. "Wij begrijpen de aanpassingen van het gemeentekantoor", zei Casper Sonderen, "maar houdt het op 100% noodzakelijk." Burgemeester Bengevoord vond echter dat alle onderdelen van het voorstel noodzakelijk zijn. "We leven anno 2020 en moeten een goed werkgever zijn. Hiermee kunnen we een aantal jaren verder."