Jan Derk Heesen met zijn moeder Minie kijken naar de zojuist door hen geopende expositie. Foto: Clemens Bielen
Jan Derk Heesen met zijn moeder Minie kijken naar de zojuist door hen geopende expositie. Foto: Clemens Bielen Foto:

Erkenning voor kunstenaar Ger Heesen

Museum opent expositie

WINTERSWIJK- Elke keer weer slaagt Vereniging Het Museum erin om nieuwe impulsen te geven. In de 'Wereld van Wenters' verrichtten Jan Derk Heesen en zijn moeder Minie Heesen op vrijdag 10 januari de officiële opening van de expositie van werken van de Winterswijkse schilder Ger Heesen. Inleidster Tienke Brouwer gebruikt liever de benaming kunstenaar, want zijn werk en verdiensten zijn veelzijdig. Naast aquarellist, schilder, pentekenaar, is Heesen vooral bekend om zijn mozaïeken. Deze expositie toont de ontwerpen van zijn mozaïeken.

Door onze verslaggever

Jan Derk Heesen beheert met zijn vrouw Jenni de werken van zijn oom en stelde de ontwerpen van mozaïeken en verschillende tekeningen ter beschikking van het museum. De mozaïeken van Ger Heesen (1924-2011) zijn door heel Nederland te vinden op verschillende openbare gebouwen, vooral op scholen. Niet alleen in de Achterhoek, maar ook in Amsterdam of Bunschoten prijken/prijkten zijn werken op de muren.
Scholen uit die tijd hebben diverse verbouwingen ondergaan of zijn helemaal afgebroken. Dat is de reden dat veel van zijn mozaïeken verloren zijn gegaan door afbraak of doordat ze 'gewoonweg' achter nieuwe panelen zijn weggemoffeld. Het officieel openen van de schuifdeuren naar de expositieruimte kreeg daarmee een symbolisch tintje: de panelen werden weer weggeschoven voor een hernieuwde kennismaking.

Zakken vol grind
Voorafgaande aan de officiële openingshandeling vertelde Tienke Brouwer over Ger Heesen en zijn vrouw Riek van de Lichte, die ze persoonlijk heeft gekend. Het contact kwam tot stand via de 'Kinderkunstclub' waaraan hij lesgaf en die door haar kinderen werd bezocht.
Zij kan zich hem nog goed herinneren met zijn colbertzakken vol steentjes als hij weer eens met zijn vrouw Riek van de Lichte naar de Holterberg was geweest of met neef Jan Derk naar Montferland. Hij kon goed met kinderen opschieten en bezat de gave om tijdens zijn 'kunstlessen' de kinderen de vrijheid te laten om zelf te ontdekken. "Ze kwamen niet terug met in elkaar geknutselde eierdozen, die snel af moesten om mee naar huis te kunnen nemen." Een goed docent.
Elk jaar als de prunus autumnalis in haar voortuin bloeit, moet zij aan hem denken, want die boom had hij eens gered van de zaag van haar echtgenoot. Midden op de weg stopte hij zijn auto: 'Herman, wat doe je nou?, dat is toch zonde!'

Zwerven door de bossen
Een markante persoonlijkheid, iets weggooien deed hij niet zo snel, hij zag overal kunst in.
Zijn Amsterdamse vrouw Riek had hij leren kennen tijdens de oorlog, toen zij beiden ondergedoken zaten. Zij ergens in Miste en hij bij de houtzagerij in het Woold. Samen met de jonge kunststudente dwaalde hij door de bossen met schetsboek, pen en aquarelverf. Een kunstenaarsliefde. Na de oorlog vertrokken ze samen naar Amsterdam, maar in de jaren '60 keerden ze weer terug naar Winterswijk.

Tienke Brouwer: 'Kijk nou eerst goed voor je wat afbreekt'
De 'Wereld van Wenters' zou met één mozaïek al volledig gevuld zijn. De tentoonstelling bestaat uit tekeningen en ontwerpen van zijn mozaïeken. Die hebben de tand des tijds gelukkig wel doorstaan en zijn bewaard gebleven. Ook kan de bezoeker zich een indruk vormen van zijn werkwijze door een kijkje in zijn atelier. Voor het bewonderen van een levensecht mozaïek kan de museumbezoeker straks terecht bij de Museum Fabriek. Wat in Winterswijk net niet lukte bij de Prins Willem Alexander school, lukte wel in Aalten op het oude AZC. Daar heeft de aannemer het mozaïek volledig uitgezaagd en vervolgens afgeleverd bij de Museum Fabriek, waar het op een gevel zal worden aangebracht.

Als schilder/kunstenaar snuffelde Ger Heesen aan verschillende uiteenlopende richtingen. Van 'De Stijl', de 'Onafhankelijken' via landschappen tot 'Cobra'. Het museum nodigt de bezoeker uit om zelf te kijken welke stijlen er in zijn werk terug te vinden zijn.
De expositie loopt van 10 januari tot en met 14 maart.


www.vereniginghetmuseum.nl