Zwembad Jaspers een zinkend schip??

Met verbazing las ik in de Gelderlander van 30 december j.l. de perikelen betreffende het zwembad Jaspers. Elke keer weer een vermindering van subsidie met als mogelijk gevolg: sluiting van het zwembad.

Dat beslist een gemeentebestuur achter het bureau. Hij/zij heeft geen flauw idee wat in het zwembad zoal plaats vindt. Datzelfde gemeentebestuur pleit voor meer bewegen voor oud en jong. Ga eens een kijkje nemen, zou ik zeggen. Dan ziet u met eigen ogen dat de medewerkers van het zwembad hun uiterste best doen om het zwemmen voor jong en oud aantrekkelijk te maken,. Deze zeer betaalbare sport, ook voor de kleine portemonnee. Aqua jogging, fietsen, bootcamp boksen, baby-peuter zwemmen, zwangerschapsgym, disco voor de jeugd, en nog zoveel meer. Zie eens met eigen ogen hoe de jeugd plezier heeft bij het recreatieve zwemmen.

Eenzaamheid onder ouderen moeten we bestrijden, meent de gemeente. Het zwembad is voor veel ouderen een ontmoetingsplek, heel veel ouderen komen wekelijks voor de zwemgym met aansluitend gezellig met elkaar koffie drinken.
Het zwembad staat bijzonder goed aangeschreven bij de KNZV wat betreft het geven van zwemlessen aan kinderen en het normaliseren van zwemwedstrijden, altijd vol lof!

Hoe moet dat zijn voor de medewerkers om te werken met het dreigende zwaard van Damocles van telkens weer bezuinigingen en mogelijk sluiting. Hoe zou dat voor u zijn om zo te moeten werken?

In 2016 heeft het zwembad - in opdracht van de gemeente - een plan voor een toekomstbestendige begroting geschreven door een deskundig onderzoeksbureau. Het is ingediend en is door de gemeente goedgekeurd. Het wordt nu van tafel geveegd en alweer moet er geld worden uitgegeven voor een onderzoek. Geld dat beter rechtstreeks aan het zwembad besteed zou zijn.

Als gemeente wilt u het toerisme in Winterswijk promoten, maar wat is Winterswijk zonder overdekt zwembad? Niet elke camping of vakantiepark beschikt over een overdekt zwembad, waar gaan de vakantiegangers heen met slecht weer?
Het meest bevreemdend is dat bv theater de Storm een subsidie krijgt van meer dan € 450.000, dat is een instelling die destijds ook een toekomstbestendige begroting moest opstellen en waar nu niet wordt gekort.

Dan lees ik in de krant dat het oude raadhuis een facelift krijgt en het Gemeentekantoor (geopend in 2014) een 'opknapbeurt', tezamen voor slechts € 2,5 miljoen tot € 3 miljoen, u leest het goed, voor 'het nieuwe werken' met open ruimtes, binnenbeplanting en vergaderruimten.

Dan zijn er nog megalomane plannen voor een cultuurkwartier dat veel Winterswijkers niet zien zitten. Dat zou de gemeente niets gaan kosten, maar de eerste € 160.000 voor kosten zijn al gereserveerd, toevallig hetzelfde bedrag dat straks op het zwembad wordt bezuinigd. Hoezo besparen???

Snapt u het nog??? Zwemmers kom in actie!!

N.Nieuwenhuis