De Rotarians Carolien Bürrer, Selma Hannink-Van Ommen en Robert Berg met naast hen Henk Voskuil en Truus Pampiermole van de speeltuinvereniging Rozenstraat en Sander Pampiermole en zijn kinderen Lynn en Luuk. Foto: Bart Kraan
De Rotarians Carolien Bürrer, Selma Hannink-Van Ommen en Robert Berg met naast hen Henk Voskuil en Truus Pampiermole van de speeltuinvereniging Rozenstraat en Sander Pampiermole en zijn kinderen Lynn en Luuk. Foto: Bart Kraan Foto:

Zesde Lego bouwdag Rotary Winterswijk ten bate van speeltuinen

Evenement nu op zondag in rustige periode

WINTERSWIJK – Rotary Winterswijk houdt zondag 2 februari van 10.00 tot 16.00 uur in theater De Storm de zesde jaarlijkse Lego bouwdag, waarbij evenals tijdens de vorige vijf edities geld wordt ingezameld voor een goed doel. Deze keer gaat de opbrengst van deze dag naar de vijf Winterswijkse speeltuinverenigingen: De Vrees, Rozenstraat, Kindervreugd, Hakkelerkamp en 't Kreil.

Door Bart Kraan

Dat hebben de leden van Rotary Winterswijk besloten tijdens de jaarlijkse goede doelenmarkt, waarop vertegenwoordigers van goede doelen zich kunnen presenteren.

Rotary kiest

jaarlijks een

lokaal goed

doel


"We hadden deze keer vijf kandidaten, een meerderheid van onze leden koos voor de speeltuinen, die spraken onze mensen het meest aan", vertelt Rotarian Robert Berg. "We willen ieder jaar een lokaal goed doel (zoals vorig jaar de aanschaf van zogeheten roadrunners waarmee gehandicapte kinderen de gelegenheid krijgen om te bewegen, BK). Dat spreekt onze mensen aan en we kunnen gemakkelijker sponsoren bereiken."

De vijf speeltuinverenigingen zijn de Rotary dankbaar dat de opbrengst van de Lego bouwdag naar hen gaat. Ze kunnen namelijk het geld goed gebruiken. Want ze worden met nogal wat kosten geconfronteerd.

Speeltuinen

blij met steun:

'onderhoud

toestellen kost

veel geld'


"Het runnen van een speeltuin kost altijd geld, want we zitten met onderhoud van onze toestellen", zegt bestuurslid Henk Voskuil van speeltuinvereniging Rozenstraat. Vooral het onderhoud van de houten toestellen is behoorlijk duur. "Een partij planken kost al gauw drieduizend tot vierduizend euro. Hoe meer hout, hoe meer onderhoud je hebt. Want hout verrot. Speeltuinvereniging Hakkelerkamp heeft voor wat betreft onderhoud de grootste kostenpost, want zij hebben een groot houten fort."

De Winterswijkse speeltuinverenigingen hebben niet zoveel inkomsten. Ze krijgen van de gemeente Winterswijk een gezamenlijke subsidie van 14.000 euro per jaar en wat investeringssubsidie als er een nieuw toestel moet worden aangeschaft. "Maar we moeten wel ozb betalen. Dus van die gezamenlijke subsidie van 14.000 euro gaat nog wel iets af", aldus Voskuil die aangeeft dat de speeltuinen het ook niet echt moeten hebben van de contributie. "Bij ons betaalt ieder gezin twintig euro per jaar, niet echt veel."
De zesde Lego bouwdag is de eerste die op een zondag wordt gehouden. De vorige vijf edities vonden alle op de woensdag in de krokusvakantie plaats. "Maar op die dag zagen we een afname van het aantal deelnemende kinderen", aldus Berg. "Daarom hebben we gekozen voor een zondag in een rustige periode waarin niet zo veel voor kinderen van vijf tot en met twaalf jaar te doen is."

De deelnemers aan de Lego bouwdag betalen vijf euro entree. Ze mogen voor dat bedrag meedoen aan de bouwwedstrijd die is uitgesmeerd over zes ronden. "Aan het eind van elke ronde bepaalt de jury wie gewonnen heeft. De winnaar krijgt bij de prijsuitreiking een leuke prijs", aldus Berg. Het programma bevat tevens een aantal challenges die ieder een euro kosten. Een van de challenges is het bouwen van torens van Kaplablokjes. Iedere deelnemer die een challenge wint, krijgt een prijsje. Die prijzen worden beschikbaar gesteld door de vijftien sponsoren, die ook de kosten voor onder meer de flyers voor hun rekening nemen. Rotary Winterswijk hoeft zodoende voor deze dag geen kosten te maken. "De netto opbrengst van de Lego bouwdag gaat dan ook een op een naar het goede doel", aldus Berg.

Nieuw: leren

programmeren

en simulator


De deelnemende kinderen kunnen ook naar een Lego-film kijken, hun broertjes en zusjes van twee tot en met vier jaar kunnen spelen in de Duplo-hoek. Nieuw dit jaar zijn het leren programmeren en de simulator, activiteiten die niets met Lego te maken hebben. "Maar die kunnen wel jeugd trekken, omdat ze interactief en nieuw zijn", zegt Selma Hannink-Van Ommen, ook lid van Rotary Winterswijk. "Hopelijk geven het leren programmeren en de simulator onze Lego bouwdag een boost. Je moet je activiteit blijven vernieuwen."
Dat wordt beaamd door Voskuil. "Je moet elke keer iets nieuws verzinnen. In september hebben wij voor het eerst een avond lasergamen gehouden. Vonden de deelnemers geweldig."
Rotary Winterswijk hoopt dat een paar honderd kinderen op de Lego bouwdag van zondag 2 februari afkomen. Die kunnen zich volgens Hannink-Van Ommen wel een hele dag in De Storm vermaken. "Vorig jaar hebben we onze hoeveelheid materiaal uitgebreid. Toen was er voor de eerste keer Kapla, K'nex en Twicto. Ook deze keer hebben we weer speelgoed van deze merken, dus er is meer dan voldoende te doen."