Nog net droge voeten. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Nog net droge voeten. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Hoog water

Helaas hield het op kerstavond op te regenen. Daardoor stond op de eerste kerstdag het water in de Boven-Slinge hoog, maar net niet hoog genoeg om de beek bij de stenen brug in de Klandermansweg buiten de oevers doen treden. Het bankje van waaruit ik het hoge water aanschouwde zou dan in de verbrede beek hebben gestaan.
Door de twee warme en droge zomers ben je geneigd te vergeten dat er ook veel water in de Boven-Slinge kan staan. De Bekendelle is dan altijd een plek waar de bedding de beek niet meer in toom kan houden. Overstromen kan hier zonder problemen, omdat er bos en natuur ligt. Het enige ongemak, als je dat al ongemak wilt noemen, is dat de Klandermansweg tijdelijk voor gemotoriseerd verkeer wordt afgesloten. Ook is een wandeling over de lage oever van het beekbos dan slechts mogelijk met lieslaarzen of een waadpak aan.
Er is echter ook een hoge oever, die een mooi uitzicht biedt op het waterspektakel. Dat had compleet kunnen zijn, als het iets langer was blijven doorregenen. Misschien dat het later in de winter nog wel gebeurt. Er gaan tegenwoordig weinig winters meer voorbij zonder dat de Boven-Slinge op enkele plekken buiten de oevers treedt. Ook in de zomer gebeurde het met enige regelmaat in de laatste twintig jaar. Daarvoor was dat heel ongewoon. Het aantal overstromingen is inmiddels in zomer en winter duidelijk toegenomen.
Dat kan alleen maar betekenen dat het meer en langer achtereen is gaan regenen. Langs de Boven-Slinge is er al immers veel gedaan om het water in het stroomgebied langer vast te houden. De beekloop is verlengd, door oude lopen weer in verbinding te brengen met de hoofdloop of door nieuwe lopen te graven. Graven is van alle tijden. Rechts in de verte kan ik zien dat beek dwars door de hoge oever is heen gegraven. Een van de oorspronkelijke lopen, de beek is hier vaker van koers veranderd, lag daarnaast. En wat gebeurt er bij een overstroming in Bekendelle? De Boven-Slinge zoekt de oude loop op.
Langs de beek liggen ook retentiebekkens, waarin water kan worden vastgehouden. De bekkens en omwegen werken, zag ik onderweg richting Bekendelle. Tussen Buskersbos en het Wooldse beekbos ligt een ingenieus watersysteem, waardoor de beek op verschillende plekken zijwegen, in Waterschapstaal by-passes genoemd, over het landgoed Schot Scheepers kan volgen. Nou, dat systeem stond op eerste kerstdag bijna helemaal vol. Alleen de mogelijkheid om over te lopen in een weiland aan de Wooldseweg, op de plek waar lang geleden de schaatsbaan van Winterswijk lag, was door het beekwater nog niet benut.
De twee droge jaren doen beseffen dat er nog meer moet gebeuren. De regendruppel moet niet binnen 24 uur Winterswijk uit zijn. Dat betekent dat er ook voor landbouwgronden wordt nagedacht hoe daar het water langer kan worden vastgehouden. Minder drainage? De boer zal dat niet willen, maar misschien zijn er oplossingen mogelijk, die ik in ieder geval nog niet heb bedacht. Zullen er als alles is gedaan in de toekomst dan nooit meer piekafvoeren zijn met overvolle beken? Dat verwacht ik niet. Waterspektakel zal er zo nu en dan in de Bekendelle blijven. Het zou wel mooi zijn als nog meer water in Winterswijk "opgeslagen" kan worden. Nog meer retentiebekkens in het Grote Goor nabij het drinkwaterstation in Corle?

Links van me een volle beek. Foto: Bernhard Harfsterkamp