Raadszaal in oude raadhuis wordt verbouwd

Investeren in verduurzamen raadhuis en herinrichting gemeente-kantoor

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - Over de aanpassing van de raadzaal wordt al enkele jaren gepraat, maar het kwam nog niet tot een besluit. Op dinsdag 17 december stemden burgemeester en wethouder in met de aanpak van de raadzaal en met de verduurzaming van het oude raadhuis en de herinrichting van het gemeentekantoor. Het voorstel zal voorgelegd worden aan de gemeenteraad. Alle plannen vragen om een investering van ruim twee en halve miljoen euro. De gemeenteraad kan er ook voor kiezen om alleen de raadzaal opnieuw in te richten. Daarvoor is 500.000 euro nodig. Voorgesteld wordt om over de investering te beslissen bij de integrale afweging van de eerste wijziging van de begroting over 2020 in het voorjaar.

Gezicht naar het publiek
Wanneer de gemeenteraad er voor kiest om het hele plan uit te voeren bedragen de jaarlijkse financiële lasten ruim 200.000 ton euro. Door de verduurzaming kan echter ook bespaard worden op de jaarlijkse energielasten. Hoe hoog die besparing wordt kan nog niet worden ingeschat. Omdat de gemeenteraad wenst om weer in één kring te vergaderen wordt de raadzaal vergroot. Daarvoor wordt een doorbraak gemaakt naar de huidige lees- en vergaderkamer, die naast de raadzaal ligt. De gemeenteraadsleden zullen na de verbouwing met het gezicht naar het publiek zitten. Het trappenhuis achter de publieke tribune wordt in ere hersteld.

Behoud van kenmerken monument
De gemeente heeft ook gebruik gemaakt van de mogelijkheid om een energiescan voor monumenten uit te laten voeren. Die werd gemaakt door het Gelders Genootschap. In het advies zijn voorstellen voor verduurzaming gemaakt, waarbij de karakteristieke kenmerken van het monument in tact worden gelaten. Er zijn drie scenario's voorgesteld. Het meest "duurzame" pakket wordt geadviseerd. Het energielabel van het raadhuis verandert daardoor van G naar A. Voor het gemeentekantoor wordt voorgesteld de werkplekken te veranderen, meubilair te vervangen en bestaande verlichting te vervangen door ledverlichting. Ook wordt er gezocht naar een "variabelere vergaderomgeving" en moet de Winterswijkse identiteit beter herkenbaar worden in het gebouw.