Verondiepen kleiput wordt voorlopig niet hervat

WINTERSWIJK - In november werd de verondieping van de kleiput aan de Driemarkweg stil gelegd, nadat er was geconstateerd dat er grond was gebruikt, die niet was gecontroleerd op Poly en Perfluoralkylstoffen (PFAS). Deze grond mocht na 1 oktober niet meer verwerkt worden. De gemeente ging er onterecht vanuit dat dit wel mocht, omdat er toestemming was van het Waterschap Rijn en IJssel. Het Waterschap gaf later toe fout te hebben gehandeld, maar vraagt nu in een brief de gemeente nadere gegevens over de niet gekeurde grond. Die gegevens moeten voor 1 maart naar het waterschap worden gestuurd. Tot dan mag er geen grond meer worden gestort in de kleiput.

Door Bernhard Harfsterkamp

In november werd afgesproken dat het waterschap de fout zou melden bij de Inspectie Leefomgeving en Transport met de vraag hoe om te gaan met de overtreding. Aanvankelijk was de inspectie van mening dat het de verantwoordelijkheid is van het waterschap om op te treden richting de gemeente. Inmiddels heeft de inspectie laten weten toch zelf een onderzoek op te starten in het kader van het Besluit Uitvoeringskwaliteit Bodembeheer om te kunnen beoordelen wat er mis is gegaan. Daarbij wordt gekeken naar alle organisaties die hierbij betrokken zijn geweest. Het onderzoek is nog niet afgerond.

Historisch onderzoek
Het Waterschap vraagt nu ook om nadere gegevens, omdat er sprake is van een overtreding van "artikel 7 van het besluit Bodemkwaliteit, de zorgplicht met mogelijke gevolgen voor het oppervlaktewater". Daarvoor is een historisch onderzoek nodig naar de niet op PFAS gecontroleerde partijen, die na 15 oktober in de kleiput zijn gestort. Daarvoor moeten de herkomstlocaties alsnog op basis van een "vooronderzoek op basis van NEN5725" op PFAS worden onderzocht.
Het college van burgemeester en wethouders heeft op dinsdag 17 december besloten hiervoor een bureau in te huren. Op basis van het onderzoek kan het Waterschap alsnog de risico's beoordelen. Pas daarna kunnen het vervolgtraject en eventueel te nemen maatregelen worden bepaald. Tot dan mag er geen grond worden verwerkt in de kleiput. Intussen zijn landelijk de normen voor PFAS weer verruimd. Maar voor toepassing in de natuur en water blijven de strengste normen gelden.