Van links naar rechts: Yare, Hidde en Valentina, als engel, Jozef en Maria. Foto: Lieva Hillen
Van links naar rechts: Yare, Hidde en Valentina, als engel, Jozef en Maria. Foto: Lieva Hillen Foto:

De Esch sluit jaar af met traditioneel kerstspel bij De Helmhorst

WINTERSWIJK - Het is inmiddels een jarenlange traditie. Ook dit jaar (op woensdag 18 december) brachten de leerlingen van klas 1 en 2 (groep 3 en 4) van vrije basisschool De Esch een bezoekje aan De Helmhorst om daar het kerstspel te spelen. De Helmhorst is een locatie van Zozijn waar mensen met een verstandelijke beperking dagbesteding aangeboden krijgen.

Door Sander Damen

Een van de meest bekende activiteiten op de Helmhorst is het verzorgen van de was van voetbalvereniging Trias, maar er worden meer activiteiten aangeboden zoals koken, wandelen, zwemmen, maar ook snoezelen of muziek luisteren. Behalve de cliƫnten van de Helmhorst waren er dit jaar voor het eerst ook bewoners van het naast gelegen verzorgingshuis De Berkhof bij het kerstspel aanwezig.

"Het is voor klas 1/2 altijd wel een beetje spannend, spelen voor publiek dat ze niet kennen," vertelt leerkracht Jannie Hoenink. "Maar ze hebben het goed gedaan. Ze speelden het traditionele kerstverhaal van Jozef en Maria die met een osje en ezeltje op weg zijn naar Bethlehem. Door de waarden worden ze de deur gewezen als ze om een slaapplek vragen.
De laatste waard die ze aanspreken heeft wel een plekje, maar dan wel in de stal. Daar wordt het kindje geboren. De herders op het veld hebben van de engelen het bijzondere nieuws gehoord en brengen een bezoek aan de stal. Na het overhandigen van geschenken aan Jozef en Maria is het kerstspel ten einde."

Samen zingen
Behalve toneelspel werden er afgelopen woensdag ook liedjes gezongen die begeleid werden door Emy en Lidewij uit klas 5 en 6 die viool speelden. Het publiek dat bestond uit cliƫnten van de Helmhorst en bewoners van de Berkhof zong de kerstliedjes volop mee.
Na afloop zongen leerlingen en publiek samen nog enkele andere kerstliedjes, zoals 'o denneboom' en kling, klokje, klingeling. Voordat de kinderen weer terug naar hun school aan de Rusthuisstraat gingen, kregen zij nog kerstpresentje, een glaasje ranja en een kerstkransje.

De kinderen van klas 1 en 2 speelden het spel donderdagavond 19 december nog een keer op school voor een groter publiek dat bestond uit de leerlingen van andere klassen en ouders, verzorgers, opa's en oma's en andere belangstellenden. Ook dit optreden werd erg enthousiast ontvangen.
Op vrijdag 20 december werd het jaar op De Esch afgesloten met een kerstknutselochtend en gezellig kerstontbijt in de klassen.