Huisvarken

De tientallen kerstliedjes die overal te horen zijn maken duidelijk dat de mooiste tijd van het jaar al lang is begonnen. Ik gun iedereen rustige en gezellige kerstdagen, maar voordat die echt beginnen mag er nog even nagedacht worden over de toestand van de wereld. Aanvankelijk wilde ik de lezer daarom even ferm toespreken over al die zaken die echt anders moeten. Ook omdat de gebruikelijke kerstvieringen zelf daar eveneens een voorbeeld van is.
Die stevige toespraak zal ik achterwege laten, omdat ik het vooral tegen mezelf gehad zou hebben. Onlangs terwijl ik naar een nog steeds overvolle supermarkt fietste gingen de boodschappen van de afgelopen dagen door me heen, die ik niet had gebruikt. Zojuist had ik nog een zak spinazie, die iets te lang in mijn groentekratje in de schuur had gestaan, weggegooid. Het wordt nu compost en dat is ook mooi. De bedoeling is echter eten.
Voor de compost zijn er genoeg andere mogelijkheden. Zoals etensresten, waar je echt niets meer mee kunt. Ik weet dat er koks zijn die zeggen alles van een dier, vrucht en groente te kunnen gebruiken. Ik heb dat ook wel eens geprobeerd, maar ik stuit telkens onvermijdelijk op een restant. Bijvoorbeeld een bot. Wat doe je daar dan mee? Een kunstwerk van maken? Daarom zal het mij nooit lukken helemaal niets in de groene container te gooien.
Om het weggooien van voedsel tot een minimum te beperken zal ik in ieder geval minder gaan kopen en minder eten gaan bereiden. Nu is de gewoonte elke dag kopen, want om alleen maar voor een fles wijn naar de supermarkt te gaan is ook zo wat. Voortaan ga ik dat pas doen als alles op is. Daarnaast heb ik hulp ingehuurd. Ik heb een huisvarken gekocht. Natuurlijk heb ik wel een verblijf voor hem gemaakt in de schuur, want een varken is een intelligent dier dat ook prijs stelt op een beetje privacy.

Het houden van een varken is een beproefde methode om al het eten wat je toch nog weg gooit een goede bestemming te geven. Nog niet eens zo lang geleden hadden vele gezinnen een varken, dat ze een beetje oneerbiedig gezegd vet mestten. Net zo als vele mensen een moestuin hadden, zodat ze niet al het eten hoefden te kopen. Dat varken werd geslacht voor het vlees en daarna kwam er een nieuw varken. Ook ik zal mijn varken goed voeden en af en toe zelfs iets extra's geven om het dier uiteindelijk op te eten. Er moet wel een beetje kringloop zijn.
Mijn huisvarken hoeft niet de hele tijd in zijn hok te verblijven. Zij mag ook samen met mij naar het laatste seizoen van The Game of Thrones, Netflix of naar een mooie natuurfilm op de BBC kijken. Het is ook de bedoeling dat het dier zindelijk wordt. De mest kan gebruikt worden om achter mijn huis eindelijk eens een goed grasveld te creƫren. Een beetje beweging voor het varken zal goed zijn, want daarvan wordt het vlees malser. Daarom zal ik alle natuurgebieden die ik met diverse honden bezocht nu eens bewandelen met mijn huisvarken. Dat worden mooie wandelingen.