Aanpak stikstof

REGIO - Provincie Gelderland werkt de komende drie maanden met partijen uit de industrie, landbouw, bouw, mobiliteit, gemeenten en waterschappen aan een plan om stikstof te verminderen. Daarbij kiest Gelderland voor een gebiedsgerichte aanpak op de Veluwe, in de Achterhoek en Rijntakken. De natuur in deze gebieden is het meest kwetsbaar. Op de korte termijn komt er ook een aantal maatregelen om de uitstoot van stikstof aan te pakken en natuurgebieden te herstellen. Zo wil de provincie de snelheid op twee provinciale snelwegen verlagen. Het gaat om de A348 en A326, waar de maximumsnelheid nu nog 120 km per uur is.

Daarnaast werkt de provincie versneld aan het herstellen van heide en stuifzand. Provincie Gelderland benadrukt dat het stikstofvraagstuk een nationaal vraagstuk is. Dat betekent dat de landelijke overheid een belangrijke rol heeft. Gelderland wil ondertussen aan de slag, waarbij de voorwaarde is dat de inspanningen in Gelderland ook weer ten goede komen aan Gelderland.

Gedeputeerde Peter Drenth: "De belangen voor de Gelderlanders zijn groot: we hebben een grote agrarische sector, het grootste groene natuuroppervlak, grote industriƫle activiteiten en er willen erg veel mensen graag in Gelderland wonen. Zonder natuur kan dat niet, zonder bedrijvigheid willen we het niet."
Sinds 2014 heeft provincie Gelderland zo'n 140 miljoen euro gestoken in aankoop en aanleg van nieuwe natuur en aan natuurherstel. De natuur maken we zo weerbaarder en beter bestand tegen stikstof. Daarnaast investeert provincie Gelderland in deze coalitieperiode ook in duurzame landbouw, duurzame economie en biodiversiteit. Daarvoor is tussen de 100 en 150 miljoen euro gereserveerd.