Clubmatch Kynologenclub Winterswijk. Foto: Ronny Elschot
Clubmatch Kynologenclub Winterswijk. Foto: Ronny Elschot Foto:

Clubmatch Kynologenclub Winterswijk

WINTERSWIJK - De Kynologenclub Winterswijk e.o. houdt de jaarlijkse Clubmatch in Theater De Storm in Winterswijk op zondag 19 januari. Rashonden uit tien verschillende FCI-rasgroepen ingedeeld in acht verschillende klassen (van jongste puppy tot veteranen en fokkersklasse) worden dan gekeurd door gekwalificeerde keurmeesters.

Dit jaar zijn de keurmeesters J. Boelaars, H. Hoenderken en J. Coppens. Er zijn verschillende mooie prijzen beschikbaar voor de beste puppy, de beste jonge hond, de beste in Winterswijk gefokte hond, de beste reu van de match, de beste teef van de match en tenslotte via de eindkeuring de allerbeste hond van de show.
De rashonden worden niet alleen gekeurd op hun uiterlijk, maar ook op het loopwerk, het gedrag en het karakter van de hond en de relatie tussen eigenaar en hond, dus op de combinatie van begeleider (handler) en hond. De organisatie verwacht dat er veel mensen hun honden inschrijven, want elk jaar is de show weer een groot spektakel, dat niet alleen aantrekkelijk is voor exposanten, maar ook voor iedereen die van honden houdt en overweegt een (ras)hond aan te schaffen. De clubmatch is een mooie gelegenheid om inzicht te krijgen in de kwaliteiten van een bepaald ras, en vragen te stellen aan de eigenaars en fokkers.
De inschrijving voor exposanten sluit op 5 januari. Inschrijven kan via de website www.kcwinterswijk.nl.

Ringtraining
Mocht het voor de eerste keer zijn dat men een rashond wilt laten keuren, dan is het verstandig om naar de ringtraining te gaan met de hond. Ook voor meer ervaren exposanten is de ringtraining een goede voorbereiding voor het voorbrengen van de hond op de clubmatch. Daar leert men de hond hoe hij zich het best kan tonen en zelf leert men ook hoe men de combinatie het best aan de keurmeester kan laten zien en welke eisen er aan bepaalde rassen worden gesteld. De ringtrainingen worden gegeven op nog een aantal donderavonden (19 december, 2 , 9 en 16 januari vanaf 19.30 uur) in Café den Tappen aan de Misterweg 211 in Winterswijk, Miste.

Keuringsverslag
Aan het eind van de show krijgt elke hond een ondertekend officieel keuringsverslag. Alle exposanten krijgen bovendien een attentie als herinnering aan deze onder auspiciën van de Raad van Beheer op Kynologisch gebied georganiseerde clubmatch; alle gekeurde honden krijgen ook een kleurig rozet, dat aangeeft welke beoordeling zij gekregen hebben van de keurmeester. Geen enkele exposant gaat dus met lege handen naar huis. De hele dag is dierenartsenpraktijk Wenters aanwezig om vragen te beantwoorden. De dierenartsen en assistenten kunnen adviezen geven over inenten, vlooienbestrijding en allerlei ongemakken. Natuurlijk staat de hoofdsponsor, Broon Dierbenodigdheden, met een kraam in de hal van De Storm.

Verder is de informatie te verkrijgen over de nieuwe wintercursussen van Kynologenclub Winterswijk e.o.