Ria Hengeveld en Robert Jan van Diest in De Hof van Kairos. Foto: Han van de Laar 
Ria Hengeveld en Robert Jan van Diest in De Hof van Kairos. Foto: Han van de Laar  Foto:

Roparun ondersteunt retraites voor
mensen met kanker

Jezelf hervinden in Hof van Kairos

Door Han van de Laar

KOTTEN - "Zelden heb ik me tijdens het kankerproces, zo ontzettend gesteund en gezien gevoeld." Ria Hengeveld hoort deze en soortgelijke opmerkingen vaker. Ze woont en werkt vanaf 2006 samen met haar man Rob Veldhuizen op 'De Hof van Kairos' in Kotten. Ria: "Dit is een prachtige plek waar je een paar dagen kunt verstillen, wezenlijk ontspannen en jezelf hervinden."

De Hof van Kairos organiseert zo'n twaalf keer per jaar vierdaagse retraite-midweken voor mensen met kanker. Het programma is vorm gegeven vanuit rust en ruimte. Met behulp van de omringende natuur, de stilte, meditatie en aandacht oefeningen, massages, heerlijke en gezonde maaltijden, worden aanwezigen uitgenodigd te ervaren hoe het met hen is en wat zij verlangen in zo'n intense tijd van het leven.

Psychosociale oncologie
De retraites worden begeleid door mensen werkzaam binnen de psychosociale oncologie. Er kunnen tien deelnemers tegelijk meedoen. Ria: "Voor het tweede jaar op rij bieden we ook retraites aan voor jonge mensen met kanker tussen de 18 en 35 jaar. Dit jaar heeft er vier keer zo'n retraite plaatsgevonden en deze zaten steeds helemaal vol. Daarmee hebben we afgelopen jaar voor veertig jonge mensen met kanker iets wezenlijks kunnen betekenen. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de bijdrage die we jaarlijks van de landelijke stichting Roparun mogen ontvangen."

Gesteund en gezien
Een ervaring van een deelnemer: "Zelden heb ik me sinds dit kankerproces, zo ontzettend gesteund en gezien gevoeld. Alles mocht ik ervaren: pijn, verdriet, boosheid, blijheid en kwetsbaarheid. Ik kreeg letterlijk de ruimte om naar mezelf te kijken, maar ook om te ontdekken dat ik niet alleen ben. Dit ga ik nooit vergeten en is van ontzettend grote waarde in het verwerkingsproces."

'Van
ontzettend
grote waarde
in het
verwerkings proces'


100% running Winterswijk
Robert Jan van Diest is één van de leden en hardloper van het team 100%running Winterswijk, dat de Roparun loopt. Robert Jan: "Voor de vijfde keer doen we mee en gaan met ons team hardlopend van Bremen naar Rotterdam. We vertrekken voor het eerst vanuit Bremen. De organisatie heeft de steden Groningen en Leeuwarden in het programma opgenomen. In Nederland leeft Roparun enorm, dus men verwacht hierdoor meer bijdragen. Voorheen was de startplaats Hamburg. Er lopen ook teams vanuit Parijs. De afgelopen vier jaar hebben wij in Winterswijk en omgeving zo'n 150.000 euro aan sponsorgelden bijeen gebracht. Dat gaat allemaal naar de landelijke stichting. Lokale instanties kunnen daar een beroep op doen. Voor Winterswijk zijn dat in de regel de Hof van Kairos, het SKB en Hospicegroep De Lelie."

Naar verwachting doen er dit jaar weer zo'n 400 teams mee, die allemaal ongeveer 560 kilometer lopen. Vorig jaar leverde dat een record aan sponsorbijdragen en giften van 5,6 miljoen euro op. De loop vindt plaats in het Pinksterweekend. Donaties zijn welkom op 100%runningwinterswijk.nl.

'Voor de
komende
tijd is
34.000 euro
toegezegd'


Financiële ondersteuning van Roparun
Ria: "Wij hebben nu voor de derde keer een beroep gedaan op de financiële ondersteuning bij Roparun. Voor de komende tijd is 34.000 euro toegezegd wat fantastisch is. Deelnemers aan de retraites betalen een eigen bijdrage naar draagkracht voor het kostendekkende tarief. Roparun vult dit verder aan. Hierdoor is het voor iedereen mogelijk om aan de retraites mee te doen."

Een jong volwassene bedankte als volgt: "Lieve runners en Roparun, wat onwijs dankbaar dat jullie dit soort activiteiten mogelijk maken. De diagnose kanker is rot, het revalidatietraject vind ik nog rotter…Voor jong volwassenen is er weinig aandacht voor de gevolgen, op welke termijn dan ook. Dat ik hier de rust vind en mij wat prettiger voel, is voor mij enorm belangrijk. Jullie prestatie zorgt ervoor dat de wereld weer een stukje mooier wordt! Dank daarvoor!"

De Hof van Kairos is gelegen aan de Vosseveldseweg 17 in Winterswijk Kotten.


Tel: 0543-563763

info@hofvankairos.nl

www.hofvankairos.nl.