Wethouders Inge Klein Gunnewiek en Elvira Schepers bij het energierad. Foto; Lineke Voltman
Wethouders Inge Klein Gunnewiek en Elvira Schepers bij het energierad. Foto; Lineke Voltman Foto:

Centrum voor Duurzaamheid geopend

WINTERSWIJK - Acht gemeenten in de Achterhoek, waaronder Winterswijk, hebben een digitaal VerduurSaam Energie Loket opgezet waar voorlichting wordt gegeven aan bedrijven en bewoners over energiebesparing en het duurzaam opwekken van energie. Sinds maandag 16 september kan men in Winterswijk, als enige van de acht gemeenten, nu ook het Centrum voor Duurzaam Winterswijk in het raadhuis bezoeken, waar men persoonlijk geholpen wordt met advies.

Door Lineke Voltman

John Westerdiep, beleidsmedewerker duurzaamheid, legt uit waarom het centrum aan een behoefte voldoet: "We hebben gemerkt dat mensen liever in een persoonlijk gesprek hun vragen stellen. Vanaf 1 januari is het centrum vijf dagen per week van 10.00 tot 16.00 uur geopend. Op termijn willen we ook af en toe een zaterdag en een avond open zijn om mensen die overdag werken ook de gelegenheid te geven naar het centrum te komen. Het Energie Loket levert in de ochtenduren een deskundige medewerker, die de bezoekers te woord zal staan en 's middag is een medewerker van de gemeente aanwezig. Daarnaast gaat het centrum ook een rol vervullen als een soort platform voor andere organisaties om met elkaar in gesprek te komen over duurzaamheid."

In 2030 energieneutraal
Elk van de acht gemeenten heeft als doelstelling om in 2030 energieneutraal te zijn. Dat wil zeggen dat er net zoveel stroom en gas duurzaam wordt opgewekt als in totaal in de Achterhoek wordt gebruikt.
Welke vragen met betrekking tot verduurzaming komen het meeste voor? Westerdiep: "Ten eerste op het gebied van ontzorgen. Welke maatregelen zijn voor mij geschikt en wat moet ik daarvoor doen? De tweede vraag heeft te maken met de financiƫn als men wil investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen of andere zaken. Hierbij kan de gemeente van betekenis zijn door het beschikbaar stellen van een persoonlijke of hypothecaire lening tegen een zeer lage rente. Het centrum richt zich niet alleen op energie maar we hebben de doelstelling van een duurzaam klimaat breed geformuleerd: inclusieve energie, biodiversiteit van planten en dieren, circulair, waarbij materialen hergebruikt worden, en tot slot cultuurhistorie. We vinden het belangrijk die te bewaren voor volgende generaties," merkt Westerdiep op.

Rad toont percentage duurzaam opgewekte stroom
In de hal van het raadhuis is een rond rad geplaatst waarop door middel van lampjes wordt aangegeven hoeveel energie er nu al duurzaam wordt opgewekt. Westerdiep: "Er branden nu 8 lampjes (8%). Elk kwartaal worden er satellietbeelden gemaakt van het aantal zonnepanelen in Winterswijk, waarna wordt berekend hoeveel stroom die samen opwekken. Bij de volgende meting hopen we 25 lampjes te zien branden, mede door de aanleg van een groot zonneveld. "
Naast een loket- en expositieruimte zal het centrum ook gebruik gaan maken van de tuin van het raadhuis. Hier is ruimte om duurzame innovaties van ondernemers, onderwijs en organisaties te demonstreren.
Het centrum werd geopend door wethouder Elvira Schepers. In haar toespraak merkte zij op dat het niet haar verdienste is dat het centrum er gekomen is. "Dat is toch vooral te danken aan mijn collega-wethouder Tineke Zomer. Zij heeft er de afgelopen maanden hard aan getrokken om te zorgen dat dit centrum er kwam." Als openingshandeling verwisselde Schepers samen met wethouder Inge Klein Gunnewiek in het VVV kantoor een paar energie vretende gloeilampen door energiezuinige Ledlampen.

De wethouders hebben zojuist de lampen verwisseld. Foto: Lineke Voltman
De wethouders bij het informatiescherm  over duurzaam Winterswijk. Foto: Lineke Voltman