Ook de voorgaande edities van de Triastocht trokken veel deelnemers. Foto: PR FTC Kotten
Ook de voorgaande edities van de Triastocht trokken veel deelnemers. Foto: PR FTC Kotten Foto:

Jarige fietsclub FTC Kotten pakt uit in 2020

Eerste activiteit is Hans Gemmink Assurantiën ATB Tocht

Door Verona Westera

KOTTEN - Naast een sportieve vereniging is fietsclub FTC Kotten ook vooral een gezellige club. De 44 leden tellende club bestaat volgend jaar 25 jaar. In het kader van dit jubileum is er een feestelijke activiteitenkalender voor 2020. Te beginnen met de Hans Gemmink Assurantiën ATB Tocht op 12 januari. Mountainbikers kunnen kiezen uit een route van 35 of 50 kilometer door het fraaie buitengebied van Winterswijk. Start tussen 9 en 10 vanaf sportcomplex Trias aan de Bataafseweg. Deelnemers betalen 5 euro. De tocht is volledig uitgepijld. Na afloop van de tocht staat voor iedere deelnemer lekkere warme erwtensoep klaar.

De Kottense fietsclub is op 18 april 1995 officieel opgericht. "In die tijd had Kotten nog een eigen voetbalclub", weet Jan Nijenhuis, een van de leden van het eerste uur. "In de winter lag de competitie stil en gingen de voetballers de fiets op. De trainers van de voetbalclub vroegen of wij niet een tochtje uit konden zetten. Wij fietsten toch al veel en kenden overal de weg. Om alles ook verzekeringstechnisch in orde te hebben is daarom een fietsclub opgericht", vertelt Jan, die 20 jaar voorzitter van de club is geweest.
"We hebben de statuten van een andere vereniging overgenomen en klaar was het", aldus Nijenhuis. "Niet zo moeilijk doen. We hebben voor iedereen eigenlijk maar twee verplichtingen: een helm op en een beetje contributie betalen", vertelt Nijenhuis lachend.

"Het is een gezellige vereniging en iedereen kent elkaar", gaat voorzitter Appie Meijnen verder. "Vriendenclub is wat groots uitgedrukt, maar we staan er wel voor elkaar." De leden ondernemen jaarlijks een aantal activiteiten samen. Uiteraard worden de nodige tochten gefietst en gaan de leden wekelijks op de pedalen om te trainen, maar elk jaar is er bijvoorbeeld ook een groep van 25 leden te vinden op de Zwarte Cross.

Meijnen: "Dat doen we nu al zo'n acht jaar en daarmee spekken we de clubkas. Hartstikke leuk en ze kennen ons daar inmiddels bij de Cross."

Hans Gemmink Assurantiën ATB Tocht
De tocht op 12 januari voert de deelnemers richting Woold, over de oude vuilstortplaats (Winterswijkse berg) , weer richting Woold, Brinkheurne, Kotten (stop) en Vosseveld. "We willen deelnemers vriendelijk verzoeken om de tocht niet in de GPS op te slaan en na te fietsen, omdat we deels over privé terrein gaan. Voor die dag hebben we toestemming van de grondeigenaren", aldus Nijenhuis, die mede verantwoordelijk is voor de uitgezette routes.

'Het is een
gezellige
vereniging
en iedereen
kent elkaar'


Jaarprogramma
Verder staat er op het programma in het jubileumjaar:
Op 4 februari een avond over fietstechniek, bij de Lindeboom. Op 1 maart is de officiële opening van het wegseizoen. 18 april: feestavond bij de Lindeboom.

Een weekendje weg is gepland op 22-24 mei (of 5 of 12 juni). Na de vakantieperiode gaan de leden samen naar de start van de Vuelta in Utrecht.

De ploegentijdrit in samenwerking met FTC Wenters is op 27 september, waarna op 4 oktober het ATB seizoen wordt geopend. In november kunnen liefhebbers mee naar het Sauerland voor een ATB tocht en in december wordt het jubileumjaar afgesloten.