Komt er in SKB weer een zelfstandige cliëntenraad?

Op 1 april 2018 is er een nieuwe Cliëntenraad geformeerd voor de beide Santiz- ziekenhuizen Doetinchem en Winterswijk. Het eerste jaarverslag 2018 van deze staat op de website (www.slingelandziekenhuis.nl).
In dit eerste jaarverslag wordt gesuggereerd dat deze samenvoeging gebaseerd is op de gesloten instellingsovereenkomst en samenwerkingsovereenkomst tussen beide ziekenhuizen. Ik heb geen inzicht in de tekst van deze beide overeenkomsten, maar deze invulling van de in 2017 gestarte fusie lijkt niet voor de hand te liggen.
Onlangs had ik een voorstel ingediend bij de cliëntenraad in SKB. Het verwonderde mij zeer dat ik antwoord kreeg van de samengevoegde cliëntenraden van ziekenhuizen in Doetinchem en Winterswijk. Er is dus geen afzonderlijke cliëntenraad meer in SKB.

Het leek mij niet in overeenstemming met de afspraak dat Santiz alleen een bestuursfusie zou zijn. Er was afgesproken dat er twee volledig zelfstandige ziekenhuizen zouden blijven functioneren.

Ik heb deze 'fusie' van beide cliëntenraden nergens in de pers gevonden. Dat het naar buiten toe stil gehouden was bleek ook uit een vraag in de Seniorenraad van Winterswijk hierover. Niemand van het dat bestuur bleek op de hoogte van deze nieuwe ontwikkeling. Iedereen was verbaasd.

Gezien de commotie over de pogingen van het Santiz-bestuur om afdelingen weg te halen uit SKB lijkt het mij in de lijn liggen deze stille fusie van de beide cliëntenraden terug te draaien. Het lijkt mij redelijk dat ook Winterswijk weer een zelfstandige cliëntenraad heeft. Samenwerking lijkt mij redelijk maar centraliseren gaat te ver. Een gemeenschappelijke cliëntenraad past niet in een pure bestuurlijke fusie.

Overigens is het stuitend dat deze cliëntenraad alleen op de site van Slingelandziekenhuis staat en niet op de site van de officiële naam van beide Ziekenhuizen: Santiz. Ook staan in de namenlijst 5 vertegenwoordigers van SKB en 7 namen van Slingeland Ziekenhuis. Gelijkwaardigheid is ook nog zoek in Doetinchem.

Theo Meijerink, Winterswijk