De cheque werd overhandigd aan Johan Teeuwsen. Foto: Evert Braakhekke
De cheque werd overhandigd aan Johan Teeuwsen. Foto: Evert Braakhekke Foto:

'Hospice De Lelie heeft het geld hard nodig'

WINTERSWIJK - Vrijwilligers zijn de kurk waar Hospice De Lelie in Winterswijk op drijft. De stichting is ook blij met elke vrijwillige donatie die ze krijgt, want dat geld komt ten goede aan de hospice en dus ook aan de mensen die er hun laatste levensfase doorbrengen en hun familie.

Bakkerij Ter Weme en Te Loo Media hebben Hospice De Lelie in Winterswijk een cheque overhandigd ter waarde van 500 euro. "Hospice De Lelie is een goede instantie die het geld hard nodig heeft", zegt Franz te Loo, mede namens Henri ter Weme.
Beide Winterswijkse ondernemers hebben de cheque overhandigd aan Johan Teeuwsen, penningmeester in het bestuur van de hospice, "Vrijwilligers zijn de basis van De Lelie", zegt Teeuwsen. "Een maand zonder bestuur, dat valt niemand op. Een week zonder coördinator, dat kan. Maar twee uur zonder vrijwilligers, dat merk je gelijk. Zij doen het."

De Lelie kan nog vrijwilligers gebruiken, aan wie wel de nodige eisen worden gesteld, zoals het draaien van een weekenddienst. "Ja, we zouden het team willen versterken", zegt Teeuwsen. "We zijn dit jaar begonnen met een trainingsprogramma in groepen en er wordt ook een cursus gegeven voor mensen met afwijkend gedrag of dementie."

Het werk mag niet worden onderschat. Het betreft mensen in de laatste levensfase. Teeuwsen: "Het zijn mensen die de horizon in zicht hebben. Maar ik moet zeggen dat onze vrijwilligers een gewéldig oor hebben. Het is ook dankbaar werk. Zo heeft een vrouw, nadat haar moeder hier kwam, in het gastenboek geschreven: 'hier kon ik weer dochter zijn'. Ze hoefde alle zorgtaken niet meer uit te voeren, maar kon als dochter naast het bed zitten. Dat zijn mooie dingen."
Hospice De Lelie beschikt over vier kamers. "Dat is een goeie maat voor Winterswijk", stelt Teeuwsen. "Als er geen plek is kunnen we ook een thuiswake aanbieden. Ook als we de wens respecteren van mensen die in de vertrouwde omgeving willen sterven. Op die wijze zijn we een passende voorziening die een behoefte opvult. Daarom zijn we ook blij met donaties zoals van deze twee Winterswijkse bedrijven, want dat geld kunnen we goed besteden."