Wachttijden in de
Achterhoekse ziekenhuizen

ACHTERHOEK - Iedereen die aangewezen is op de gezondheidszorg, wil graag zo snel mogelijk terecht kunnen voor onderzoek en behandeling. Maar voor tal van specialismen, onderzoeken en behandelingen is er sprake van een wachtlijst. Ziekenhuizen en verzekeraars hebben afspraken gemaakt over wat de maximale tijd is die iemand moet wachten op een afspraak, een onderzoek of een behandeling en medicijnen. Bovendien hebben ziekenhuizen zich verplicht om de informatie over wachttijden maandelijks publiceren op hun websites.

Op de overheidswebsite volksgezondheidenzorg.info worden allerlei overzichten en gemiddelden vertoond, en ook de Treeknorm: de minimale prestatie die geleverd zou moeten worden. De afspraak tot rapportage is een samenwerking van de zorgverzekeraars en zorgaanbieders en tot stand gekomen op het landgoed Den Treek-Henschoten in Leusden. Vandaar dat de normering de Treeknorm heet.

De bewaking van de norm ligt in handen van de zorgverzekeraars. Zij zijn ook verplicht om bij overschrijding van de wachttijd de betreffende patiƫnt het dichtstbijzijnd alternatief te bieden. Het is daarom aan te bevelen om de eigen zorgverzekeraar te bellen in geval van te lange wachttijd.

Wat een lange of te lange wachttijd is, kan teruggelezen worden op de website van de overheid. De Treeknorm voor poliklinische zorg bijvoorbeeld is vier weken. Is er sprake van een opname, dan bedraagt de maximale wachttijd zeven weken. De Treeknorm geldt overigens ook voor het ophalen van medicijnen (maximaal 1 dag wachttijd) en bezoek aan de huisarts (maximaal drie dagen wachttijd).

Het overzicht op de website www.volksgezondheidenzorg.info laat de gemiddelde wachttijd van 23 specialisaties zien. Bij dertien ervan overschrijdt de provincie Gelderland de Treeknorm van vier weken. Wie per ziekenhuis de vergelijking wil maken, bezoekt de website van het ziekenhuis en vergelijkt de cijfers daar met die van www.volksgezondheidenzorg.info, waar dus de wachttijden per specialisme voor geheel Nederland staan.

Ook van de ziekenhuizen in de Achterhoek - het Gelre Ziekenhuis in Zutphen, het Slingeland Ziekenhuis (SZ) in Doetinchem en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) - is de informatie terug te vinden op de website. De wijze van presentatie is voor SKB en SZ gelijk, maar voor het Gelre Ziekenhuis weer iets anders. Dat maakt het lastig om op alle terreinen de ziekenhuizen te vergelijken. Voor enkele veel voorkomende behandelingen is het wel mogelijk een vergelijking te maken.

                        Borstkanker darmkanker meniscus

Treeknorm         49 dagen        49 dagen        42 dagen

Landelijk gem. 22 dagen        21 dagen        39 dagen

Provinciaal gem. 26 dagen 27 dagen        32 dagen

SKB                 7 dagen 14 dagen        14 dagen                        

SZ                 14 dagen        28 dagen        28 dagen        

Gelre         niet in dit zhs 15 dagen 37 dagen

De landelijke en provinciale cijfers zijn te vinden op de website van de overheid. Per ziekenhuis zijn ze te vinden op de website van dat ziekenhuis.


www.volksgezondheidenzorg.info