Van links naar rechts; Joke Verwey, Margot van den Berg en Jeanette van Beem. Foto: Verona Westera
Van links naar rechts; Joke Verwey, Margot van den Berg en Jeanette van Beem. Foto: Verona Westera Foto:

Oorlogs-
graven verlicht met kaarsjes op kerstavond

Burger-initiatief in navolging van initiatief in Holten

Door Verona Westera

WINTERSWIJK - 'Daar moeten we iets aan doen'. Dat was de gedachte van Margot van den Berg toen zij vorig jaar op kerstavond op de algemene begraafplaats een kaarsje ging plaatsen en zag dat de plek rond de vijftig oorlogsgraven donker bleef. "Het gaf me een verdrietig gevoel", vertelt Margot. Samen met Joke Verwey en Jeanette van Beem nam ze het initiatief om dit jaar op 24 december kaarsen te plaatsen op deze oorlogsgraven.

Vanaf kwart voor vijf is iedereen welkom bij de poort van de algemene begraafplaats met een grafkaarsje. Vanaf 5 uur lopen de aanwezigen naar de graven. Een koperkwintet van Eendracht Winterswijk zorgt voor sfeervolle en passende muziek.

"Ik las over een initiatief van Dick Jansen uit Burgum in 2015 om lichtjes te plaatsen op de oorlogsgraven, in navolging van een initiatief in Holten", legt Margot uit. Op Facebook bleek een 'lichtjeskaart' te vinden waarop plaatsen aangegeven waren waar dergelijke initiatieven al eerder waren opgestart. In 2018 brandde op meer dan 335 locaties een lichtje bij een oorlogsgraf.
"Dit gaan wij ook organiseren, dat moet lukken, ons netwerk is groot genoeg", vonden Margot, Joke en Jeanette.
"We hebben allereerst contact gezocht met de gemeente over de plannen. De gemeente is beheerder van de algemene begraafplaats en de oorlogsgraven", vertelt Jeanette. "Jan Legtenberg, van de gemeente Winterswijk, was meteen erg enthousiast over ons initiatief", aldus Margot. "Samen zijn we naar de begraafplaats gegaan om te bekijken hoe we het konden organiseren."

'Het gaf me
een verdrietig
gevoel'


"Ik vond het meteen een mooi initiatief", vertelt Joke, "Maar ik zou er zelf nooit aan gedacht hebben om een kaars op de oorlogsgraven te zetten op die dag." De oorlogsgraven zijn geadopteerd door Winterswijkers. Op 4 mei, de dag van de Dodenherdenking, zorgen zij, samen met gemeente, voor bloemen op de graven. "We zouden graag ook alle mensen die een graf geadopteerd hebben persoonlijk uit willen nodigen. Helaas is dat onmogelijk in kader van de Wet op de Privacy", legt Margot, die zelf ook een graf adopteerde, uit. "We hopen dan ook dat adoptanten dit lezen en ook aanwezig zijn op 24 december", vult Jeanette aan. Het is niet de bedoeling dat mensen al vooraf kaarsjes plaatsen, maar dat dit juist samen gebeurt, om 17 uur.

"De samenwerking met de gemeente was erg goed en prettig", vinden alle drie de dames. Namens de gemeente is Inge Klein Gunnewiek aanwezig op kerstavond. "Maar", zo zegt Joke."Het is wel echt een burgerinitiatief. Het geeft mij het gevoel van 'omzien naar mijn naasten'." De dames geven aan dat de bijeenkomst voor iedereen is. "We hopen dat er ouders komen met hun kinderen. Om zo ook de jeugd te betrekken bij dit initiatief", aldus Joke. "Zodat een jongere generatie straks het stokje kan overnemen", besluit Margot.