Eten en een goed gesprek op eerste kerstdag

Eten en een goed gesprek op
eerste kerstdag

Jong en oud welkom bij speciaal kerstdiner

WINTERSWIJK - Met kerst zou niemand alleen moeten zijn. Dat is de gedachte geweest van restauranteigenaar Meho Ademi en kapper Edwin van Staalduinen. De mannen staken de koppen bij elkaar, namen contact op met José Weijkamp, stafmedewerker Ouderenbeleid in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix en kwamen tot het plan om een kerstdiner te verzorgen voor mensen die een minder groot sociaal netwerk hebben en die met de kerst graag samen met anderen genieten van een goed gesprek en lekker eten. Ook Claudia Bosscher van Sociaal Team De Post werd ingeschakeld om de organisatie compleet te maken.

Meho trok het zich aan dat er mensen zijn die geen gezellige kerstdagen met familie en vrienden kunnen vieren. Ook Van Staalduinen hoort veel verhalen van mensen in zijn kappersstoel. "Als mensen me vertellen dat ze het liefst voor Kerstmis in slaap zouden willen vallen om pas na nieuwjaarsdag wakker te worden, zodat ze de feestdagen niet mee hoeven te beleven, dan vind ik dat heel erg", vertelt Edwin.

Beiden kennen de mannen wel mensen die goed gezelschap zouden kunnen gebruiken met kerst. Via de netwerken van José en Claudia hopen de organisatoren meer mensen te bereiken die graag aan zouden willen schuiven voor het kerstdiner bij Villaggio op de Markt. "Het diner is niet alleen bedoeld voor senioren", legt José uit. "Juist ook onder de groep 30- tot 50-jarigen zijn er mensen die weinig sociale contacten hebben. Ook voor hen is deze viering bedoeld", voegt Claudia toe. "Het kan gaan om mensen met een beperking, maar denk ook eens aan de grote groep mantelzorgers, die door de zware taak als mantelzorger minder tijd hebben voor hun eigen sociale leven", legt Claudia uit. "En daar kies je niet zelf voor", spreekt José uit ervaring. "Mantelzorger ben je ineens zomaar."

Zowel in de middag als in de avond kan een groep van vijftig mensen aanschuiven voor een kerstmaaltijd. "Er wordt ook voor passend vermaak gezorgd", voegt José toe. "Er worden sjoelbakken neergezet en er zijn spellen, maar het is ook de bedoeling dat gasten gezellig met elkaar in gesprek raken", legt Meho uit. José zou het leuk vinden om live muziek te kunnen regelen voor die dag. "Muziek verbindt", vindt ook Edwin. "We gaan er alles aan doen om er een mooie dag van te maken voor iedereen die dat goed kan gebruiken. "

Wie zich op wil geven kan contact opnemen met Edwin van Staalduinen: info@estahaarmode.nl of tel. 0543-522857. "Maar", geeft Edwin aan. "Ook als je iemand kent, of als je de mantelzorger bent van iemand die een goed gesprek en etentje kan gebruiken op eerste kerstdag; meld je dan aan." Er zijn geen kosten verbonden aan deelname. En vervoer kan geregeld worden. Mensen moeten bij opgave aangeven of ze vervoer nodig hebben, dan wordt een taxibusje ingezet.