Tien jaar Kindertaalcoach

WINTERSWIJK - In 2009 begon het project Kindertaalcoach klein. Eerst met een paar vrijwilligers, en een paar kinderen. "Dat ziet er nu anno 2019 wel anders uit. Meer dan twintig vrijwilligers zetten zich in voor meer dan dertig jonge kinderen uit van oorsprong niet- Nederlandssprekende gezinnen" vertelt Rianne Stemerdink, projectcoƶrdinator van Yunio voor het project Kindertaalcoach in Winterswijk.

"Wat ongelooflijk mooi is het om te zien dat in die tijd dat het project loopt, zoveel vrijwilligers zich al hebben willen inzetten om deze kinderen op speelse wijze bekend te maken met de Nederlandse taal. Daardoor wisten al heel veel kinderen, taal-technisch gesproken, zich op school heel erg goed te redden".

Wat doet de
Kindertaalcoach?

Kindertaalcoach is een project van Yunio in Winterswijk dat niet Nederlandssprekende kinderen tussen 1,5 en 5 jaar voorbereidt op school, door vrijwilligers in te zetten als Kindertaalcoach. En ook stimuleert de Kindertaalcoach de ouders om samen met hun kinderen met de Nederlandse taal aan de slag te gaan.
Els van Hal, 59 jaar, is Kindertaalcoach. Een echte rot in het vak. Al ruim zeven van de tien jaar dat het project nu bestaat, is Els onverminderd enthousiast en vol passie over haar vrijwilligerswerk. "Ik liep toen al tijden rond met gevoel dat ik iets wou doen naast mijn reguliere werk; vrijwilligerswerk, maar ik kon nooit echt iets vinden waar ik enthousiast van werd. Tot ik over de Kindertaalcoach las. De combinatie van kinderen, taal en andere culturen, die was perfect voor mij. Het is overigens niet alleen voor de kinderen goed, voor mij is het ook echt een verrijking om in deze gezinnen te mogen komen", vertelt Els.
Met haar zeven jaar ervaring komt Els nu bij haar vierde gezin. Bij een meisje van twee jaar van Turkse komaf. "De gastvrijheid waarmee ik elke keer ontvangen word in een gezin, is echt heel bijzonder. Ik bouw echt een band op met zo'n kindje en met het gezin. Ik word zelfs voor verjaardagen uitgenodigd", lacht Els enthousiast.

Ook Vrijwillige
Kindertaalcoach worden?

Er zijn nog altijd veel kinderen die ondersteuning in hun taalontwikkeling kunnen gebruiken. Om nieuwe vrijwilligers te voorzien van gedegen voorbereiding als Kindertaalcoach, woont een nieuwe vrijwilliger een cursus bij van vijf dagdelen. Deze cursus start op 14 januari 2020. Aanmelden kan bij Rianne Stemerdink, 06- 20958457 r.stemerdink@yunio.nl.