Patrick Schoenmakeres won de fotowedstrijd, tweede werd Ellen Wilterink. Foto: Sis Huiskamp
Patrick Schoenmakeres won de fotowedstrijd, tweede werd Ellen Wilterink. Foto: Sis Huiskamp

Taboe rond
armoede
doorbreken met fotowedstrijd

Patrick Schoenmaker maakt winnende foto

WINTERSWIJK - Schappen, dozen en kisten bij de Kledingbank, een thermostaat die een graadje lager staat, maar ook een berg lege blikjes en flessen in een hoek van de slaapkamer. De foto's die Winterswijkers hebben ingestuurd voor de fotowedstrijd 'Hoe vang je armoede in beeld?' laten duidelijk zien dat je armoede vanuit veel verschillende invalshoeken kunt ervaren of waarnemen. De opgave waarvoor de gemeente Winterswijk zichzelf heeft gesteld, 'Winterswijk armoedevrij in 2040', is ambitieus.

Al het hele jaar 2019 timmert Winterswijk met dit thema aan de weg. De politiek doet er alles aan om ervoor te zorgen dat de armoede in deze gemeente over twintig jaar is verdwenen en heeft er een werkgroep voor in het leven geroepen. Naast onder andere de bijeenkomsten waarin de gemeente over dit thema in gesprek ging met inwoners is er een fotowedstrijd gelanceerd. "Daarop kwam meteen kritiek", vertelt wethouder Wim Aalderink. "Maar dat is juist goed, want we willen het taboe rond armoede doorbreken, en nu praat men erover." Op 25 november werd de uitslag van de wedstrijd bekendgemaakt.

'Winterswijk
armoedevrij'
wil reizende
expositie van
de foto's

De jury bestond uit voormalig burgemeester Christine Stigter, fotograaf Romy Pilon, oud-vakfotograaf Han Kolkman en, namens de kinderen, Alyssa Anink. Zij vonden het niet eenvoudig om de ingezonden beelden te interpreteren en de drie beste eruit te halen. De technische kwaliteit van de foto's telde minder zwaar dan 'het gevoel' dat de foto weergeeft. "Dat je bij de eerste blik al denkt: hier klopt iets niet", aldus wethouder Elvira Schepers. De winnende foto is gemaakt door Patrick Schoenmakers. Op zijn foto is een slaapzak te zien, die op straat ligt. De foto is overigens niet in Winterswijk gemaakt. Patrick Schoenmaker over zijn winnende foto: "De slaapzak ligt vlak voor het gebouw van een instantie waar mensen kunnen aankloppen voor hulp. De banaan, die er ook ligt, geeft het een menselijk aspect."

De tweede prijs was voor Ellen Wilterdink. Zij laat twee kinderen zien voor het hek van de speeltuin. In hun hand hebben ze een bordje met het doorgestreepte woord 'Efteling'.
De derde prijs ging naar Kim Cornelissen, voor een foto van twee kinderen met een winkelwagen en boodschappenbriefje. De winnaars kregen naast hun ingelijste foto een bioscoopbon en bloemen.

De werkgroep 'Winterswijk armoedevrij' overweegt om binnen Winterswijk een reizende expositie van de foto's te organiseren.