Stikstof

Altijd lastig als mensen niet weten waarover ze praten. Aan de andere kant is het geruststellend. Veel van wat er gezegd wordt op deze wereld hoef je niet al te serieus te nemen. Ik ben daarom opgehouden me te ergeren aan domme uitspraken. Ik verbaas me er zelfs niet meer over. Inmiddels ben ik oud en wijs genoeg om te beseffen dat die er bij horen.
Misschien moet ik de uitspraken ook niet dom noemen, want iedereen zegt in een onbewaakt ogenblik wel eens iets waarover die niet goed heeft nagedacht. Of later zelfs spijt van krijgt. Zelf heb ik de neiging dat te doen als het over muziek gaat. Ik ben er heel goed in om de muziek van die zangers die opduiken in brillenreclames als het slechtste ooit gemaakt weg te zetten. Ik zal dat niet meer doen. Dat laatste liedje van René Froger en Tino Martin is best aardig. Met hen proost ik nu graag op het leven. Maar als ik 's nachts wakker lig en voortdurend die reclamedeun van René hoor, ben ik minder blij.
De ondoordachte uitspraak is er van alle tijden. Ze vallen tegenwoordig alleen sneller op, omdat er zoveel verschillende media zijn. In mijn jeugd hoorde je pas dagen later over een opmerkelijke opmerking van een Amerikaanse president. Tegenwoordig stuurt hij je ze rechtstreeks toe, als je de man via de sociale media volgt. Om toch zo nu en dan enige afstand te nemen van alles wat al te snel wordt gezegd, volg ik steeds vaker een week lang het nieuws niet meer. Geen kranten, geen sociale media, geen radio en televisie. Ik kan het iedereen aanbevelen. Het is zeer rustgevend.
Wereldvreemd wil ik echter niet worden en daarom ben ik zelfs een enkele keer betrokken bij actuele zaken, zoals de al maanden woedende discussie over de stikstof. "Stikstof is helemaal geen probleem", hoor ik dan regelmatig zeggen. "80 procent van de lucht bestaat er uit." Sorry hoor, maar dan corrigeer ik even. "Het gaat niet om ongebonden stikstof, maar om stikstofverbindingen." Toch begrijp ik dat onze minister-president niet elke keer wil zeggen dat het kabinet druk bezig is met het oplossen van het 'stikstofverbindingenprobleem'. Of nog accurater uitgedrukt: het 'probleem van stikfstofoxiden en ammoniakgas, dat in combinatie met water wordt omgezet in ammoniumzuur'.
Is het een probleem? Is koolzuurgas een probleem? Het lijkt me niet zinvol om daar richtingenstrijd over te gaan voeren. Vooral als oplossingen niemand schaden. Tegen auto's, machines en opwekking van elektriciteit die gepaard gaan met minder uitstoot van stikstofverbindingen kan niemand bezwaar hebben. Tegen een landbouw die nog meer in kringlopen en zuiniger en preciezer gebruik van grond- en meststoffen denkt is ook niemand tegen. Vraag je vooral ook zelf af wat je kunt doen. Zo rijd ik alleen nog elektrisch en gebruik ik door waterkracht opgewekte stroom. Ik hoef niet harder dan 80 kilometer op de snelweg. Ik stop zelfs helemaal met autorijden. Met de elektrische fiets kom ik overal. En een nieuw huis zal ik niet meer bouwen.