Iselinge Hogeschool richt blik op volwassenen

DOETINCHEM - Iselinge Hogeschool hoopt volwassenen warm te krijgen voor een baan in het basisonderwijs. De Doetinchemse pabo biedt verschillende deeltijdopleidingen aan. Ook kunnen mensen met een andere hbo- of universitaire opleiding ervoor kiezen om via een zij-instroomtraject in het onderwijs aan de slag te gaan. "We roepen alle volwassenen op zich af te vragen of werken in het onderwijs iets voor hen is", zegt woordvoerster Elise Veenhuis van Iselinge Hogeschool.

Door Miriam Szalata

De nood is hoog, want ook in de Achterhoek dreigt een tekort aan leerkrachten. "In 2024 gaat het om 44 fulltime plaatsen waarvoor geen leerkrachten zijn", schetst Veenhuis de situatie.

Veel

leerkrachten

gaan het

onderwijs

uit, minder

leerkrachten

studeren af


Het probleem komt niet uit de lucht vallen. Twee jaar geleden luidde de pabo al de noodklok op basis van de prognoses van het ministerie. "Deze regio is weliswaar een krimpgebied met steeds minder kinderen, maar er gaan ook veel leerkrachten het onderwijs uit. Ze gaan met pensioen of stappen in een andere baan."
Tegelijkertijd levert de pabo minder afgestudeerden van de voltijdsopleiding af dan voorheen. Veenhuis: "We zagen in 2015 een afname van eerstejaars studenten van 30 procent. Hadden we in 2014 nog 136 nieuwe studenten, een jaar later waren dat er maar 85. Dat is de groep die dit jaar afstudeert, een kleine groep dus."

Andere

doelgroepen

dan jongeren

aanboren


In 2016 en de jaren erna is het aantal nieuwe studenten weer enigszins gestegen, zegt Veenhuis. Maar hoe zich dat in de toekomst gaat ontwikkelen, is onzeker. "Door krimp en vergrijzing zijn er steeds minder jongeren in de Achterhoek. We houden er rekening mee dat te zullen merken in het aantal aanmeldingen. Daarom zijn wij ons samen met partners in het werkveld, zoals de scholen, ook gaan nadenken om een andere doelgroep aan te boren: de volwassenen", zegt Veenhuis.

Drie mogelijkheden
Voor volwassenen zijn er drie mogelijke trajecten, legt Veenhuis uit. "We kennen 'deeltijd regulier'. Dan ga je vier jaar naar school en je loopt stages. Dat is een aantrekkelijk opleiding voor mensen met mbo 4. Verder kennen we 'deeltijd verkort' voor mensen met een hbo of universitaire opleiding. 'Deeltijd verkort' kun je in drie jaar doen, mogelijk zelfs te verkorten tot twee jaar. 'Deeltijd verkort'- studenten mogen na het behalen van hun eerste studieperiode zelfstandig voor de klas staan.
"Tot slot is er het zij-instroomtraject. Wie daarvoor kiest, gaat een overeenkomst aan met een werkgever en doet een toelatingstest. Je komt dan in dienst bij een school, staat vanaf dag 1 voor de klas en haalt tegelijkertijd je onderwijsbevoegdheid."

Het zij-instroomtraject acht Veenhuis met name geschikt met mensen die al opleiding hebben gedaan, die aanschurkt tegen het onderwijs. "Denk bijvoorbeeld aan pedagogiek." Ook wie niet een onderwijsachtige achtergrond heeft, kan zij-instromer worden. Veenhuis tekent daarbij wel aan dat de toelating tot de zij-instroom heel streng is. "Dit is niet om af te schrikken, maar we zijn ons ervan bewust dat we kwaliteit noodzakelijk is. Voor de klas staan betekent een behoorlijke verantwoordelijkheid. Niet iedereen kan dat."