Wethouder Wim Aalderink en Marja Leeuwestein brengen het WC-vignet aan. Foto: Han van de Laar
Wethouder Wim Aalderink en Marja Leeuwestein brengen het WC-vignet aan. Foto: Han van de Laar Foto:

Winterswijkse ondernemers helpen bij hoge nood

WINTERSWIJK - Het was al langer een wens dat er ergens een plek zou komen waar mensen even naar de wc kunnen als ze in het dorp zijn. Wethouder Aalderink: "Samen met de ABH-City vereniging, 100% Winterswijk en natuurlijk de individuele winkeliers en bedrijven hebben we nu een mooi aantal 'openbare toiletten' erbij." Het resultaat van dit initiatief werd officieel kenbaar gemaakt in de winkel Double U in de Ratumsestraat. Dat gebeurde, heel toepasselijk, op de Internationale Toiletdag en is tevens bedoeld als lancering van 'Gastvrij Winterswijk WC-bezoek'.

Door Han van de Laar

Double U eigenaresse Marja Leeuwestein: "Ik ken mensen genoeg met maag-, darm- en leverklachten en weet hoe belangrijk een toilet kan zijn. Ik plak vandaag, samen met wethouder Wim Aalderink, het speciale raamvignet op de deur, waaruit blijkt dat men hier welkom is om naar het toilet te gaan. Onze vaste klanten wisten dat natuurlijk al, maar ook als je bij ons voorbij loopt en de sticker ziet, weet je dat je welkom bent."

Faciliteiten
Marcel Teunissen, beleidsmedewerker bij de gemeente Winterswijk, heeft deze actie mede gecoördineerd. "We hebben samen met de eerder genoemde partijen alle winkeliers en bedrijven in en buiten het centrum benaderd. Door middel van een enquête hebben we gevraagd of ze hun toilet willen openstellen voor bezoekers. Als ze mee willen doen, ontvangen zij van 100% Winterswijk een sticker die op een zichtbare plaats wordt opgehangen. Ook geven we de opgegeven faciliteiten door aan de makers van de app 'Hoge nood'. Op de app is ook te zien of er extra verschoonruimte is voor kleine kinderen en of de ruimte rolstoelvriendelijk is. Tevens is via een kleurtje zien of de locatie die dag is geopend."

Plasvrij
Uiteraard waren er in het verleden ook al diverse toegankelijke toiletten, al dan niet tegen een kleine vergoeding, zeker ook bij horecabedrijven. Met deze gecoördineerde actie, waarbij het aantal deelnemende ondernemers waarschijnlijk nog wel toeneemt, kan gerust worden gezegd dat Winterswijk niet alleen gastvrij, maar nu ook plasvrij is. Zo kan men, naast Double U, eveneens terecht bij de VVV, Skopein, de Hema, Bijzonder Gewoon, de Revolutie, S-ter, Hesslink's koffie, Hairstyle Today, de Gemeente en ACE ligfietsen. En verder ook bij Mc Donalds, het SKB en in enkele supermarkten, zoals de Plus en Jumbo. De app is gratis te downloaden op elke smartphone en kan overal in Nederland worden gebruikt. Je vindt namelijk altijd automatisch het dichtstbijzijnde, toegankelijke toilet. Een hele opluchting dus!