Margreet en Han Lieverdink. Foto: Clemens Bielen
Margreet en Han Lieverdink. Foto: Clemens Bielen Foto:

De laatste der Mohikanen

Foto Lieverdink gaat na 45 jaar de winkel sluiten

Door onze verslaggever

WINTERSWIJK - Tijden veranderen, de fotograaf zelf bestaat nog, toch verdwenen één voor één de winkels fotografie uit het straatbeeld. Han en Margreet Lieverdink hebben hoogtijdagen gekend, maar de neergang van de klassieke winkel ging niet aan hen voorbij. Niet de digitale fotografie, maar internet en telefoon gaven de doodsteek aan de fotografiezaken. De laatste winkel 'oude stijl' gaat na 45 jaar sluiten. Voor Han (73) en Margreet is het mooi geweest. Ze kijken met enige weemoed terug op een mooie tijd. "Wij hebben er de leeftijd voor, maar er zijn collega's die nog even door moeten."

Een etalage vol foto's van bruidsparen, van kinderen, van een heel gezin of van bijzondere gelegenheden. Fototoestellen in alle prijsklassen, filmapparatuur en vele fotoaccessoires. In zo'n winkel begon Han Lieverdink 53 jaar geleden als fotograaf bij Ribbink/Schut in de Misterstraat. In 1975 vestigde hij zich in een kleine winkel op het Weurden, die al na twee jaar uit zijn voegen barstte. De eerste grote verbouwing volgde, waardoor de winkel en de studio twee keer zo groot werden. Een bloeiende branche, die niet onderdeed voor de kledingzaak of de speelgoedwinkel. Echtgenote Margreet viel als kleuterleidster nog wel eens in op scholen maar al snel was daar geen tijd meer voor, want de zaak begon te lopen.
Meer dan duizend huwelijksreportages maakte Lieverdink; ook over de grens, want volgens onze oosterburen deden 'Die Holländer' dat mooier. Voor reportages voor Sorba, Nijhuis Slacht, Nijhuis Pompen en voor melkstallen van Gascoigne Melotte, kwam hij in Spanje, Oost-Duitsland en Groot Brittannië. Hij fotografeerde onder andere voor Philips, Corbeel en de gemeente Winterswijk.

Huwelijksreportages
Een mooie, drukke periode in een tijd dat de fysieke winkel nog een belangrijke rol speelde. Na een lange dag moesten 's avonds de films worden ontwikkeld en afgedrukt. Vele avonduren bracht hij in de donkere kamer door en 's nachts bedacht hij al waar en wat hij de volgende dag bij een huwelijksreportage wilde fotograferen. Leuk druk, maar ook stressvol. Er kon van alles misgaan bij zo'n reportage en je kon niets overdoen. Of hij kwam voor verrassingen te staan. Want welke houding neem je aan als blijkt dat de bruidegom de hoed van de bruid niet mooi vindt, maar er niets van durft te zeggen en hoe krijg je de kleine bruid met veel te grote hoed en de grotere bruidegom dan toch nog fatsoenlijk, dicht bij elkaar, op de foto? Achteraf een leuk verhaal maar op het moment zelf zijn takt en improvisatie geboden. Hoewel hij altijd met drie camera's was uitgerust, moest hij toch een enkele keer de ceremonie even stilzetten om het belichte filmpje terug te spoelen en een nieuw filmpje in te leggen.
Spanning en opluchting was er bij de bekende klassieker, waarbij de zenuwachtige bruidegom de ring op de grond laat vallen, die rollend zijn weg vervolgt in de richting van een afvoerputje!

De winkel
Echtgenote Margreet was ook volop bij de zaak betrokken. "We hebben het samen gedaan", zegt Han, die beslist wilde dat Margreet ook op de foto kwam. Dat zij bij afwezigheid van haar man op de winkel paste, is te zwak uitgedrukt. Er waren grote investeringen gedaan in machines, die binnen een uur tijd foto's ontwikkelde en afdrukte. Margreet: "Soms liep het vast, en bij voorkeur wanneer Han afwezig was, dan moest er een monteur komen en stond ik er alleen voor."
De winkel vormde de grootste inkomstenbron in die tijd. Han: "We maakten grote omzetten in die tijd met spiegelreflexcamera's van Pentax; de reclame verliep van mond op mond. In de tijd van de 'natte chemie' waren er naast het werk wat je er mee had nog zoveel accessoires te verkopen. Mensen lieten hun foto's nog afdrukken, de foto's werden in albums geplakt. De dia zorgde weer voor de verkoop van projectoren, van diaschermen, diaraampjes en allerhande snufjes die daar bij hoorden. En niet te vergeten de smalfilm met alle accessoires."

Internet en telefoon
Hoogtijdagen met een gigantische piek, maar toen kwam de klad erin. Lieverdink: "De overgang van de 'natte chemie' naar de digitale fotografie was nog goed op te vangen. Er werden weer camera's verkocht en geheugenkaarten en de ontwikkeling ging snel. Maar met de introductie van het kopen via internet verdampte de omzet, toen ook nog de telefoon een betere camera kreeg was de teloorgang compleet. Mensen kwamen in de winkel met de vraag of ze een camera even in de hand mochten houden, en kochten vervolgens via internet."

De herfst
Han kan zich in de herfst van zijn leven samen met zijn vrouw volledig gaan storten op zijn hobby's en natuurlijk valt de fotografie daar ook onder. Zijn specialisme is de vogelfotografie. Hij laat mooie foto's zien van de oehoe en maakt al veertig jaar lang studie van de havik, die hij aan de hand van een veer als individu kan herkennen. "Elke havik heeft zijn eigen vingerafdruk." Als paardenliefhebber beleeft hij ook veel plezier aan de slipjacht, reed tien keer mee ('kicken'), en heeft daar prachtige foto's van gemaakt: ruiters in felle rode kleuren op dampende paarden in een kleurig herfsttafereel.
Graag willen Han en Margreet Lieverdink hun klanten hartelijk danken voor het vertrouwen en de klandizie. Volgend jaar is een hoofdstuk voor hen afgesloten, en… ook voor Winterswijk.

Zo ging dat vroeger. Foto: Clemens Bielen
Han Lieverdink maakte een foto van een steenuiltje. Foto: Han Lieverdink