De midwinterhoorns vn  Eefke Sikkink en Conny te Walvaart klinken eveneens op 8 december. Foto: PR
De midwinterhoorns vn Eefke Sikkink en Conny te Walvaart klinken eveneens op 8 december. Foto: PR Foto:

Midwinterhoorns klinken in Kotten

WINTERSWIJK-KOTTEN - Eefke Sikkink (25) en Conny te Walvaart (47) blazen al een aantal jaar mee bij de Midwinterhoorngroep Kotten. Een groep waar de leeftijdgrens hoog is en vooral mannen meedoen. Maar daar hebben beide dames geen last van. Conny: "In deze groep voel je je snel welkom en het is er erg gezellig." Dit jaar houden ze hun jaarlijkse midwinterhoornwandeling op zondag 8 december vanaf de Italiaanse Meren in Kotten.

Midwinterhoorngroep Kotten bestaat sinds 1987 en telt ongeveer 20 leden. Jarenlang houden ze hun jaarlijkse wandeling op tweede kerstdag, met de start bij boerderij Verink aan de Esinkweg in Kotten. Dit jaar gaan ze starten vanaf de Italiaanse Meren op 8 december. "Doordat de groep ouder wordt, merk je dat het zwaarder wordt om de horeca zelf te voorzien." zegt Eefke. "Verder is het lastiger geworden om blazers te vinden die op tweede kerstdag de hele dag willen komen blazen. Vandaar dat we hebben besloten om de wandeling op een andere dag en vanaf een andere locatie te houden."

Met de hele groep organiseren de leden de wandeling. Eefke houdt zich bezig met de routes en deelt de blazers in bij elke post. Andere leden zetten de routes uit en zorgen voor hout en vuurkorven. Binnen de groep is er een midwinterhoornbouwer, die alles over de hoorn kan vertellen. "Bovendien krijgen wij elk jaar hulp van onze mede midwinterhoorngroepen uit de regio. Hier zijn we erg blij mee, je ziet hier echte naoberschap." vertelt Conny. Dit jaar zijn er twee nieuwe routes van 4 en 8 km langs de Duitse grens en staan er posten met blazers om de wandelaars toe te blazen. Er kan gestart worden tussen 11.30 uur en 14.00 uur. Het kost 5 euro, voor kinderen 2 euro inclusief één consumptie. Conny: "De warme klanken van de hoorns, vuurkorven, natuur, glühwein of warme chocolademelk; dat maakt de ideale sfeervolle midwinterhoornwandeling."

Naast hun eigen wandeling is de groep ook erg actief bij andere (midwinterhoorn)wandelingen in de regio en daarbuiten. Op Oudejaarsdag blazen ze het jaar uit bij de bewoners van de Pronsweide en traditioneel is het afblazen in het eerste weekend van januari, de afsluiting van het midwinterhoornseizoen.
In 2015 hebben drie leden meegedaan aan een wedstrijd Midwinterhoornblazen in Hardenberg. Daar hebben ze ook een prijs mee naar huis genomen; Eefke is tweede geworden van de 60 deelnemers. "Ik zit er aan te denken om dit jaar weer mee te doen." bekent Eefke.

Wie het leuk lijkt om ook midwinterhoorn te blazen is welkom tijdens de wandeling op 8 december voor meer informatie. Conny: "Iedereen is welkom, man of vrouw, jong of oud, het maakt allemaal niet uit! Wij kunnen een hoorn voor je regelen en je eventueel helpen met blazen".